Strona

2017-07-25

Desery

Anatol – kawa zbożowa nie tylko do picia

Smak kawy zbożowej wielu z nas kojarzy ze śniadaniami z czasów dzieciństwa. Jest świetną alternatywą dla małej czarnej, jak i źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych, np. magnezu, witamin i błonnika. Choć doskonale smakuje podana z mlekiem, warto dać porwać się kulinarnej fantazji i stworzyć z niej coś wyjątkowego. Szczególnie polecamy Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi. Mimo że deser wygląda na pracochłonny, jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. 

Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi
 
Składniki:
 
Ciasto:
 
1 opakowanie ciasteczek zbożowych Delecta
125 g pokrojonej zimnej margaryny
3 łyżki wody
 
Nadzienie:
 
3 torebki kawy zbożowej Anatol 5 zbóż
100 ml wody
1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
300 ml mleka
150 g mascarpone
2 łyżki masła orzechowego
20 g cukru
200 g jabłek
50 g rodzynek Bakalland
 
Sposób przygotowania:
 
1. Zawartość torebki z budyniem rozpuść w 100 ml mleka. Torebki kawy zbożowej zalej 100 ml wrzątku i zaparz przez kilka minut i zalej pozostałym mlekiem.
2. W garnku umieść połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodaję cukier i zagotowuj. Następnie dodaj rozpuszczony w mleku budyń i mieszaj całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
3. Przygotuj ciasto z przepisu na ciasteczka zbożowe. Jabłka pokrój w ćwiartki i pokrój na cienkie plasterki.
4. Ciasto rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 15 cm. Na przygotowanych paskach ciasta ułóż na zakładkę plasterki jabłek i zacznij zwijać je w ciasny rulon. Zwinięte w rulony różyczki jabłkowe piecz przez 25 min w temp. 180 stopni.
5. Wystudzony budyń przełóż do misy miksera, dodaj serek mascarpone i masło orzechowe, a następnie miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Budyń rozlej do miseczek i umieść w każdej z nich różyczkę jabłkową.
6. Pozostałe jabłka umyj, obierz i krój w kostkę. Dodaj odrobinę wody i duś w rondelku z dodatkiem rodzynek. Gotowy budyń podawaj z duszonymi owocami.
 
Smacznego!
 
 
Więcej przepisów na oryginalne wypieki i desery znajduje się na www.delektujemy.pl.
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar