Strona
Tonny/

2017-07-13

Dania mięsne

Bogaty smak, świeże zioła, i... Zobacz włoskie specjały, które zaskoczą cię smakiem

Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Co sprawiło, że podbiła nasze serca i żołądki? (Pozorna) prostota, naturalne i regionalne składniki, eksplozja aromatów w każdym kęsie, mnóstwo świeżych ziół, a przede wszystkim serce wkładane w przygotowanie każdego dania. Myślisz, że Włochy to tylko makaron i pizza? Niekoniecznie.

Kuchnia włoska jest bogata i bardzo różnorodna. Co region to inne dania, które zaskakują smakiem i kompozycją składników. Nawet sama pizza niejedno ma imię, o czym możesz przekonać się także w polskich pizzeriach takich jak Da Grasso. Znajdziesz bowiem i tę klasyczną, neapolitańską, ale i sycylijskie sfincione, calzone, czy ziti. A czego poza pizzą warto skosztować w słonecznej Italii? Oto kilka dań, które pozwolą Ci poszerzyć kulinarne horyzonty.

Pane con la milza 

Podróż rozpoczynamy na samym południu, już poniżej włoskiego "buta", bo na Sycylii. To stąd pochodzą właśnie słynne kanapki pane con la milza. Co w nich takiego wyjątkowego? To, że podawane są z… cielęcą śledzioną oraz płuckami. Choć nie brzmi zbyt zachęcająco, smak jest o-błęd-ny! Zwłaszcza w połączeniu z plasterkami sycylijskiej cytryny, kremowym serkiem ricotta lub twardym serem, które również trafiają między białą bułkę obsypaną sezamem.

Arancini

W swoich przygodach kulinarnych nie masz ochoty zapuszczać się aż tak daleko? Nie ma problemu! Możesz spróbować innego sycylijskiego specjału, który nie jest aż tak… odległy od naszych kulinarnych przyzwyczajeń. Arancini to swoiste krokiety ryżowe smażone na głębokim tłuszczu. A co wewnątrz? To zależy – może się tam znaleźć po prostu kawałek ciągnącej się mozzarelli lub ragu (czyli mięsno-pomidorowy sos) oraz groszek.

Piadina

Piadina to specjał pochodzący z regionu Emilia Romania, którego stolicą jest Bolonia. Choć i tu skosztujesz pizzy, mieszkańcy tej prowincji znacznie chętniej zajadają się właśnie piadiną. Cienki placek z mąki pszennej jest podawany na ciepło z dodatkami. Jakimi? Najpopularniejsza wersja to ta z mozzarellą, prosciutto i rukolą. Ale znajdziesz też wersje wegetariańskie czy bardziej nieszablonowe. Warto!

Olive ascolane

Kuchnia włoska to oczywiście kuchnia śródziemnomorska. A skoro tak, nie obędzie się ani bez oliwy z oliwek, ani samych oliwek. Te ostatnie nie tylko marynują się w zalewie, ale bywają nadziewane mięsem (!) i smażone na głębokim tłuszczu. Choć brzmi dość kuriozalnie, ta przekąska z Marche zyskuje na popularności i zapewnia niepowtarzalne wrażenia smakowe. Warto po nią sięgnąć!

Porchetta

Kolejna wersja „kanapki”, która może zaskakiwać. Nie skosztujesz jej w żadnym innym kraju. Porchetta jest aromatyczną, pieczoną wieprzowiną, która jest tak krucha i delikatna, że rozpływa się w ustach. Jej cieniutkie plasterki są zamykane w świeżej, chrupiącej bułce. To proste, wydawałoby się, połączenie zapewnia tak bogaty aromat, że nie da się nie zakochać! Specjalistami w przyrządzaniu porchetty są mieszkańcy Umbrii.

Warto pamiętać, że również pizza może oferować wiele zaskakujących połączeń smaków. Wystarczy przyjrzeć się menu dobrej pizzerii, jak np. Da Grasso i… poeksperymentować z włoskimi smakami także bez wsiadania w samolot do Rzymu czy Neapolu. Smacznego!

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar