HR
Kruk/
Banner

2017-03-24

CIEKAWOSTKI

Farbowanie jajek herbatą

Farbowanie jajek herbatą to świetny sposób ekologiczne pisanki, które zachwycają nie tylko kolorem, ale przede wszystkim zapachem i smakiem! Jaka herbata zafarbuje jajka na zielono, żółto, fioletowo, szaro, czy brązowo? Zobaczcie 5 najlepszych naturalnych, herbacianych barwników!

 
 
Fot. Materiały prasowe Five o’clock
 
Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc są zdrowsze, nie zmieniają bowiem smaku jaj i pozwalają uniknąć ewentualnej alergii wywołanej chemicznymi składnikami. Jakie herbaty wykorzystać, aby naturalnie zabarwić wielkanocne jajka i zamienić je w kolorowe pisanki, we wszystkich kolorach tęczy? Test Five o’clock, wykazał, że najlepiej farbują herbaty ziołowe!
 
Jak farbować jajka herbatą?
 
Do półlitrowego garnuszka wrzuć 3 łyżki stołowe wybranej herbaty i zalej gorącą wodą. Jeśli nie masz herbaty sypanej, użyj 3 saszetek na 0,5 litra wody. Wywar zostaw na kilka godzin, by nabrał intensywnego koloru (najlepiej na noc). Herbatę przecedź przez sitko, a do czystego wywaru włóż jajko. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Kiedy wywar będzie zimny, wyciągnij jajko, przetrzyj je ręcznikiem papierowym i natłuść odrobiną masła (kolor będzie błyszczeć). Gotowe!
 
Jakie kolory uzyskamy z herbaty?
 
kolor jasnożółty – herbata z czystka i rumianku;
kolor zielony – herbata zielona z miętą;
kolor brązowy – herbata czarna lub rooibos;
kolor szary – herbata malinowa;
kolor fioletowy – herbata z hibiskusem.
 
 
Fot. Materiały prasowe Five o’clock
 
Aby kolory były bardziej intensywne, do gotującego się wywaru z herbaty można dodać kilka naturalnych dodatków. Aby „podkręcić” barwę czerwoną, do herbaty malinowej dodaj skórkę z buraka. Jajko zafarbuje się na różowo. Jeśli zależy ci na intensywnej żółci, do wywaru z rumianku dodaj łyżeczkę kurkumy. Jajko wyjdzie żółciutkie jak kurczaczek! Jeżeli lubisz niebieski , wykorzystaj klitorię ternateńską. To azjatycka roślina z rodziny bobowatych o granatowo-niebieskich kwiatach, która wspaniale barwi jedzenie na piękny chabrowy odcień. 

Porady Five o’clock, aby uzyskać piękny kolor:
 
  • do farbowania herbatą wybieraj jajka o jasnych skorupkach, wtedy uzyskany kolor będzie intensywniejszy;
  • osad z herbaty może zabarwić jajko w plamki. Jeśli zależy ci na jednolitych kolorach, herbatę zawsze zalewaj przefiltrowaną wodą, a wywar przecedź przez drobne sitko;
  • do farbowania jajek używaj zawsze dobrej jakości herbat, z dużą zawartością suszu owocowego lub ziół;
  • pamiętaj, że farbowanie ma być dobrą zabawą. Mieszaj herbaty, baw się dodatkami, eksperymentuj! 
 
 
Jaka herbata podkreśli smak potraw wielkanocnych?
 
Jeżeli nie chcemy zbytnio się objeść, warto sięgnąć po herbatę zieloną o właściwościach obkurczających. Herbata zielona zmniejsza apetyt, jednocześnie ma działanie moczopędne i oczyszczające. Świetnie sprawdzi się jako napój przed śniadaniem wielkanocnym! Jeśli siedzimy przy suto zastawionym stole i delektujemy się tłustymi potrawami, warto sięgnąć po herbatę czerwoną. Jest bardzo bogata w związki garbnikowe taniny, które regulują wydzielanie żółci, obniżają poziom cholesterolu i ułatwiają trawienie tłuszczów. Trawienie wspomaga także herbata biała. Ten rodzaj herbaty będzie idealnie pasować do mięs, szczególnie tych z wołowiny i cielęciny. Jeśli zależy nam na podkreśleniu smaku potraw, wybierzmy herbaty aromatyzowane. Smak białej kiełbasy podkreśli herbata Earl Grey z bergamotą, do jajek natomiast idealnie będzie pasować czarna herbata z miętą. Smak ciast podkreśli czarna herbata z wanilią. – Ciekawą propozycją na Wielkanoc jest seria herbat „Budzimy Wiosnę” – mówi Bartosz Siess z Five o’clock. Są to subtelne kompozycje herbat zarówno czarnych, zielonych czy połowicznie fermentowanych z dodatkiem kwiatów, ziół lub owoców. Płatki kwiatów ozdabiając herbatę, dodają jej lekkości i powabu. Potęgują też dobroczynne oddziaływanie naparu, bowiem wiosna to najlepszy czas na oczyszczenie organizmu po długiej zimie. Taka herbata będzie też świetnym upominkiem dla najbliższych na tzw. „zajączka”. 
 
 
 
O nas
Five o’clock to polska marka, która może poszczycić się 25 letnim doświadczeniem w sprzedaży wysokogatunkowych herbat i kaw.
W stylowych wnętrzach, przywołujących klimat minionych czasów, znajduje się bogata kolekcja klasycznych herbat i kaw, które pochodzą z najbardziej cenionych plantacji, a aromatyzowane kompozycje dostępne są sezonowo i zmieniają się zgodnie z rytmem natury, np. jesienią i zimą prym wiodą korzenne herbaty, a wiosną i latem lekkie owocowo-kwiatowe nuty.
Nawet najbardziej wymagający koneser herbaty odnajdzie w Five o’clock wszystko, co niezbędne do właściwego zaparzenia i podania herbacianego naparu, łącznie z zaparzaczem, kubkiem, filiżanką czy gustownym porcelanowym kompletem. Idealnym uzupełnieniem do herbaty czy kawy są ciastka, czekolady i konfitury, które wyrabiane są metodą manufaktury, przez niewielkie rodzinne firmy z tradycjami.
Five o’clock słynie z kompetentnego personelu, który z pasją przybliża tajniki herbacianego świata każdemu, kto zechce zagłębić się w tę interesującą dziedzinę wiedzy. 

Komentarze (2)

Paulinka (2017-04-20 08:59:30)
:)
Myślę, że się będzie dało, ale trzeba dać chyba więcje i dłużej trzymać
szurek (2017-04-04 10:13:58)
wykorzystam!
super pomysł! Szczególnie, że herbata jest naturalna i na bank bardziej naturalna niż te wszystkie barwniki spożywcze. a można w torebkach, bo mam rumianek z teekanne i nie mam pojecia co z nim zrobic?
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar