Strona
Tonny/

2017-05-29

Diety

Zdrowe odżywianie receptą na efektywność

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że istnieje ścisła zależność między odżywianiem, a produktywnością. Odpowiednio zbilansowana dieta gwarantuje zdrowie i wysoki poziom energii do działania. Na co więc należy zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków i jedzenia, by czuć się lekko, pełnym wigoru i być efektywnym w pracy? Na te pytanie odpowiada dr Ewa Chojnowska, ekspert ds. odżywiania Human Power. 

Ewa Chojnowska

 

Znajomość wytycznych pomocnych do stworzenia zbilansowanej diety gwarantuje zdrowie i wysoki poziom energii do działania. Choć fundamentem piramidy żywienia są owoce i warzywa, to u jej podstaw znalazła się również aktywność fizyczna jako niezbędny element utrzymania zdrowia i obniżania ryzyka chorób cywilizacyjnych. Na kolejnych miejscach znalazły się też produkty zbożowe, nabiał, produkty mięsne, ryby oraz jaja. Na jej szczycie umieszczono z kolei oleje roślinne i orzechy. Postępując zgodnie z wytycznymi piramidy można mieć pewność, że organizm będzie pracował sprawniej, odczuwać będziemy też większą energię. Ważne jest jednak, aby spożywać posiłki nie tylko wedle jej założeń, ale pamiętać również o regularności. Jedzenie w regularnych odstępach podnosi naszą wydajność aż o 20%. 

- To, co jemy, bardzo wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i efektywność w pracy. Nie zawsze jednak świadomie podchodzimy do tematu i planujemy nasze posiłki właśnie pod tym kątem. Możemy brać przykład ze sportowców. To osoby bardzo świadome, które wiedzą, że odpowiednio zbilansowane składniki pokarmowe, podawane w określonych momentach, zapewniają im dobre wyniki sportowe oraz dają możliwość regeneracji – mówi dr Ewa Chojnowska, ekspert ds. odżywiania z Human Power.

Bardzo ważnym elementem codziennej diety są śniadania, które wpływają na dobry nastrój, koncentrację, kreatywność czy pamięć. Innym kluczowym czynnikiem sprawnej pracy umysłowej jest właściwe nawodnienie organizmu. Utrata płynów na poziomie 5% masy ciała ogranicza skuteczność pracy aż o 30%.

- Aby mieć energię przez cały dzień, powinniśmy przestrzegać kilka prostych zasad. Przede wszystkim zaczynamy od zdrowego, zbilansowanego śniadania. Bardzo ważne jest to, żeby zjeść je jeszcze przed wyjściem do pracy. Kiedy rozpoczynamy pracę, już potrzebujemy energii ze składników pokarmowych. Ważne też, by główny posiłek zjeść w pracy, a nie dopiero w domu. To właśnie w pracy potrzebujemy energii – przekonuje dr Ewa Chojnowska.

Co każdy może robić, by poprawić swoją efektywność? Oto kilka propozycji: 

  • Napoje słodzone zastąp woda? mineralna?, która poprawia trawienie, zmniejsza apetyt, poprawia funkcjonowanie wątroby, nawilża skóra, dodaje energii, zwiększa wydolność w trakcie ćwiczeń, poprawia funkcjonowanie nerek i zmniejsza infekcje dróg moczowych, reguluje temperaturę ciała
  • Pij minimum 1,5 litra wody dziennie
  • Ogranicz spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (ziemniaki, biały makaron, chleb, biały ryz˙) - posiłki o wysokim IG powodują senność i gwałtowny spadek energii
  • Jedz częściej za to mniejsze porcje (3-4 razy dziennie)
  • Nie jedz głównego posiłku na mniej niż˙ 2 godziny przed snem – wpływa to na prawidłowy przebieg procesów regeneracyjnych. Późny posiłek może wiązać się z problemami z trawieniem i przybieraniem na wadze
  • Wyeliminuj przekąski typu: batony, chipsy, słone paluszki, itp. Stanowią one mało odżywczą i niekorzystna? dla naszego zdrowia kompozycje? tłuszczów, węglowodanów prostych, sztucznych barwników itp.
  • Spróbuj ograniczyć lub zrezygnuj z cukru, ciastek i cukierków - produkty tego typu powodują gwałtowne spadki energii w ciągu dnia, zaburzają prace? mózgu i wywołują migreny.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar