Strona
Kruk/

2017-03-18

Diety

Międzynarodowy dzień bez mięsa 20 marca

Idea świętowania dnia bez mięsa powstała w 1985 r., a jej celem jest propagowanie zdrowej, opartej na warzywach, owocach i zbożach,  diety. „Międzynarodowy dzień bez mięsa” jest obchodzony 20 marca, czyli tuż przed pierwszym dniem wiosny - to idealny czas na zmiany! Tego dnia warto postawić na wegetariańskie menu! 

Międzynarodowy dzień bez mięsa VeggieDay

 

Jeden dzień bez mięsa to przecież nic trudnego! 
 
Nie namawiamy do całkowitej rezygnacji z mięsa, ale może warto wraz ze zmieniającą się pogodą, zastanowić się nad ograniczeniem jego spożycia? Międzynarodowy dzień bez mięsa to świetny pretekst do rozpoczęcia zmian w diecie i rozważenia wprowadzenia bezmięsnych dni raz lub kilka razy w tygodniu, czyli do przejścia na fleksitarianizm.  Dzięki niedużej zmianie  możemy poczuć się lżej i być zdrowsi. 
 
A co w przypadku, gdy ktoś bardzo lubi smak mięsa? 
 
Dla osób, które lubią smak mięsa, ale chcą ograniczyć jego ilość w diecie mamy idealne rozwiązanie - - plastry i parówki wegetariańskie VeggieDay.  Produkty te smakują jak ich mięsne odpowiedniki, ale w składzie nie znajduje się ani jeden gram mięsa – wyjaśnia Marta Manys, ekspert marki VeggieDay. Produkty są skierowane nie tylko do wegatarian i  flexitarian ale również do osób, które szukają urozmaicenia w swojej diecie.  Wielu z nas trudno wyobrazić sobie kanapkę bez plasterka wędliny -  po prostu lubią smak i aromat mięsa.  Jednocześnie mają potrzebę zmiany w diecie i szukają alternatywy bo przecież zwiększenie ilości warzyw w diecie korzystnie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd. 
 
Czas zacząć działać!
 
Wiosna to idealny czas na zmianę nawyków żywieniowych. W sklepach pojawi się więcej warzyw, a ich ceny będą spadać. Wystarczy odrobina kreatywności, by ciężkie dania, które chętnie jemy zimą, zastąpić lżejszymi wersjami bez mięsa. Ratatouille zastąpi gulasz, a sałatka z dodatkiem wegetariańskiej wędliny będzie świetna na wiosenny lunch, zatem już dziś przygotuj swoją listę wege –zakupów! 
 
 
VeggieDay to polska marka, która pojawiła się na rynku w styczniu 2016 roku, wprowadzając innowacyjne produkty wegetariańskie,  oparte na białku jaja kurzego. VeggieDay dostrzega osoby, które lubią smak mięsa, ale chcą zmniejszyć jego ilość w diecie z przyczyn ideologicznych lub zdrowotnych, bądź są świadome wpływu, jaki produkcja i spożywanie mięsa wywiera na środowisko - i właśnie do nich kieruje serię wegetariańskich produktów. www.veggieday.pl
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar