Konkursy/

2017-05-29

Zupy

Przepis na rosół - danie idealne na chorobę i niedzielny obiad

Tradycyjny rosół drobiowy traktowany jest jako pożywne danie. Wielu Polaków kojarzy go z niedzielnym obiadem, zwłaszcza gdy jest to rosół z makaronem. Co prawda makaron coraz częściej jest dodatkiem kupowanym w sklepie, jednak sam aromat rosołu kojarzy się z ciepłem rodzinnym.

 

Rosół tradycyjny - także jako danie dla rekonwalescenta

Na bazie rosołu można ugotować praktycznie każdą zupę. Należy jedynie pamiętać, że bazą do ich powstania jest wywar drobiowy, w którym bardzo często pojawia się także dodatek mięsa wołowego. Rosół można wykorzystać do przygotowania zupy pomidorowej, krupniku czy zupy ogórkowej. Lekarze zalecają podawanie rosołu osobom chorym, wierząc w zdrowotne właściwości pożywnej zupy. Rosół może być wówczas podawany także jako gorący napój do picia.

Przepis na rosół w wersji tradycyjnej

W wielu domach dominuje przepis na rosół na bazie drobiu, najczęściej kurczaka zagrodowego lub kury, który sprawia, że rosół uzyskuje swój charakterystyczny kolor. W wielu kuchniach do rosołu wykorzystuje się również wołowinę lub cielęcinę, przez co rosół jest bardziej aromatyczny, a jego barwa bardziej intensywna. Po dodaniu mięsa, zwłaszcza bardziej tłustych kawałków wołowiny, można rosół odtłuścić, wykorzystując do tego celu papierowe ręczniki i zbierając nadmiar tłuszczu. Drugim, równie skutecznym, sposobem na zebranie tłuszczu jest schłodzenie rosołu w lodówce.

Jak przygotować rosół?

Do przygotowania rosołu potrzebny będzie około 1 kg kurczaka, przy czym najlepszy jest kurczak zagrodowy lub z wolnego wybiegu. Każdy przepis na rosół zaleca stosowanie żelaznych proporcji: na każdy kilogram mięsa i kości kurczaka należy wziąć około 1,5 litra zimnej wody. Kurczaka zalewa się wodą i wstawia do gotowania. Całość należy przyprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz odrobiną soli. Rosół powinien się powoli gotować pod lekko uchyloną pokrywką.

Po około godzinie do rosołu należy dodać 1 obraną marchewkę, 1 pietruszkę i kawałek obranego pora. W wielu przepisach na rosół można również znaleźć cebulę, którą do rosołu dodaje się po uprzednim opieczeniu nad palnikiem. Rosół z warzywami powinien się powoli gotować przez kolejną godzinę, można go również ponownie posolić. Po ugotowaniu rosół podawać z makaronem.

W przypadku domowego rosołu istnieją dwie szkoły co do podawania go z warzywami. Jedni kucharze zalecają, aby do rosołu dodawać warzywa obrane, a po ugotowaniu rosołu można je wykorzystać np. do sałatki jarzynowej. Inni z kolei zalecają, aby ugotowane warzywa pokroić i podawać razem z rosołem.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar