Strona

2017-05-29

Dania dla jarosza

Ser Havarti – niezwykły smak prosto z Danii

Sery to jeden z podstawowych składników kuchni Polaków, którzy często eksperymentują z ich rodzajami czy gatunkami. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się ser Havarti z krowiego mleka, o delikatnym i słodkim posmaku. Warto spróbować tego smakołyku rodem z Danii.

Do tej pory Polacy w swojej codziennej diecie często sięgali po produkty, które już znają. Tak było choćby z serami. Jednak ostatnio oprócz tradycyjnego serka wiejskiego, emmentalera czy goudy coraz chętniej wybieranym jest nieco bardziej egzotyczny ser Havarti. Czym się charakteryzuje i skąd taka jego popularność?

Havarti to pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, który bywa też nazywany duńskim serem tylżyckim. Nazwa Havarti pochodzi od gospodarstwa rolnego w Danii, gdzie ser został stworzony przez Hannę Nielsen. Ser ten jest wytwarzany bez lub z dodatkiem nasion kopru lub szczypiorku i może ważyć nawet 4 kilo. W dużym stopniu wzorowany był na tradycyjnym serze tylżyckim. Zresztą do dzisiaj ma z tą tradycją wiele wspólnego. Jeśli chodzi o jego konsystencję to można go zaliczyć do serów półmiękkich o elastycznym, bardzo gładkim miąższu z nielicznymi dziurami i cienką, lepką skórką. Zwracając uwagę na jego walory smakowe to przede wszystkim daje się wyczuć delikatny, kremowy, słodki posmak, a w przypadku np. sera Havarti marki Maduro także orzechową nutę. Co ważne zapach sera Havarti jest łagodny i delikatny i zaostrza się dopiero, gdy ser jest bardzo dojrzały. Istnieje jego wzbogacona wersja z dodatkiem śmietany, która jest bardziej miękka i sprawia wrażenie bardziej luksusowej. Istnieje również wersja z kminkiem.

Ser Havarti jest łagodny i świetnie pasuje do kanapek i przekąsek. Dodatkowo łatwo się topi, przez co dobrze komponuje się z makaronami i sosami. Świetnie sprawdzi się także np. na grillu. Często pojawia się w fondue. Najlepiej ten rodzaj sera podawać razem z czerwonym winem lub piwem. Doda wówczas potrawom większej wyrazistości. Dojrzały Havarti podaje się często z marynowanymi rybami. Bardzo dobrze sprawdzi się on też jako silniejszy zamiennik takich serów, jak gouda czy emmentaler. Ser Havarti jest także bardzo pożywny, dlatego może pełnić rolę przekąski, gdy szybko chcemy zaspokoić głód.

Sery żółte to zdrowe produkty dostarczające do organizmu wysokowartościowego białka jak również innych, ważnych minerałów takich jak wapń, fosfor, potas oraz witaminy A i B, dlatego warto włączyć sery do swojego stałego, codziennego jadłospisu. Prawdziwi smakosze, którzy lubią odkrywać nowości i oddawać się degustacji z pewnością będą zachwyceni serem Havarti. Bez wątpienia ma on bardzo oryginalny smak i wyjątkowy aromat, dlatego koniecznie trzeba go spróbować.

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar