2017-02-21

Desery

Owocowo-jogurtowe desery w słoiczkach

Deser to dla wielbicieli słodkości niezbędny element niemal każdego posiłku. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego, to warto spróbować domowych deserów pełnych owoców i jogurtu. Pomysłowym rozwiązaniem jest podawanie ich w małych słoiczkach. Dzięki nim możemy uzyskać warstwowe kompozycje, które nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie się prezentują.

 
Zwykle ochota na coś słodkiego przychodzi bezpośrednio po obiedzie lub kolacji. Zdarza się jednak, że dzieje się to zupełnie niespodziewanie i nagle koniecznie musimy sięgnąć po słodką przekąskę. Zamiast zapychać się słodyczami, warto przygotować domowy deser w słoiczku. Wystarczy warstwowo poukładać owoce, dodać miodu, cynamonu i oblać wszystko jogurtem. W kilka minut możemy cieszyć się pysznym i zdrowym deserem. 
 
Słodkie brzoskwinie w jogurcie 
 
Składniki:
2 brzoskwinie z puszki marki Sandra
3 łyżki dżemu brzoskwiniowego 
4 łyżki jogurtu greckiego 
2 łyżki miodu 
szczypta cynamonu 
2 liście świeżej mięty 
 
Przygotowanie:
Na dno małego słoiczka kładziemy dżem brzoskwiniowy. Następnie do miseczki dodajemy jogurt grecki, dodajemy miód oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy i dopiero wtedy przekładamy do słoiczka. Następnie kroimy na małe ćwiartki brzoskwinie i układamy je na wierzchu. Deser dekorujemy liśćmi mięty i na 30 minut przed podaniem wkładamy do lodówki. 
 
Owocowa wariacja z dodatkiem orzechów w jogurcie 
 
Składniki: 
2 gruszki z puszki marki Sandra 
1 brzoskwinia z puszki marki Sandra 
1 truskawka 
5 kostek startej gorzkiej czekolady 
½  małego opakowania jogurtu naturalnego 
1 garść orzechów włoskich
2 szczypty cynamonu 
4 liście mięty  
 
Przygotowanie: 
Do słoiczka wkładamy drobno pokrojone truskawki, gruszki i brzoskwinie. Owoce zalewamy jogurtem naturalnym, który posypujemy startą czekoladą i cynamonem. Na wierzchu deseru układamy orzechy włoskie i liście mięty. 
 
Smacznego!
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar