2017-02-09

Desery

Walentynkowy naked cake w 15 minut

 Przygotuj coś specjalnego na Walentynki. 

Fot. Materiały prasowe Dan Cake

Walentynkowy naked cake w 15 minut

Składniki:

śmietanka słodka 36% - 500 ml

serek mascarpone – 500 g

cukier puder – 6 łyżek

laska wanilii – ½ sztuki

świeże maliny – 300 g

borówki amerykańskie – 300 g 

spody tortowe ciemne (np. od Dan Cake) – 3 sztuki

gałązki rozmarynku (do dekoracji)

cukier puder (do dekoracji)

 

Poncz do nasączenia spodów:

herbata earl grey – 1/2 filiżanka

sok z połówki limonki

sok z połówki pomarańczy

Zimną herbatę połączyć z sokami i wymieszać.

 

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać cukier i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Z ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki 5 łyżek kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu dodać owoce zostawiając część do dekoracji. Spody tortowe dan cake nasączyć ponczem i przełożyć kremem z owocami. Boki tortu posmarować cienką warstwą odłożonej śmietany. Wierzch tortu udekorować owocami, gałązkami rozmarynku i obsypać dekoracyjnie cukrem pudrem. Tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

Smacznego!

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar