Strona

2017-01-23

Dania dla jarosza

Idealne sushi? Nic trudnego!

Co zrobić kiedy na wieczór zapowiedzą się znajomi a nam znudziło się serwowanie im kanapek lub zamawianie fast foodów? Możemy przygotować coś, co zaskoczy gości i sprawi, że nie będą chcieli uwierzyć, że przygotowaliśmy to samodzielnie. Jak wykonać idealne sushi? 

Ryż to podstawa

Wybierając ryż, musimy zwrócić uwagę na to, że powinien być dedykowany dla sushi. Dzięki temu rolka się nie rozsypie. Musimy go dokładnie wypłukać – wyznacznikiem sukcesu będzie czysta woda. Być może trzeba będzie powtórzyć tę czynność 2 lub 3 razy. Następnie wsypujemy ryż do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut aż cała ciecz wyparuje.  – Czas liczymy od momentu osiągnięcia wrzenia. Ważne jest mieszanie ryżu, jeśli o tym zapomnimy na pewno się przypali. Przesypujemy go do miseczki (nie metalowej) i dajemy mu czas na przestygnięcie – wyjaśnia Tomasz Bojanowicz, właściciel sieci restauracji TenSushi.

Bez sosu ani rusz

Do garnka wlewamy 3-4 łyżki octu ryżowego, dodajemy łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Nie wolno nam doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy sos do miseczki z ryżem i mieszamy.

Liczy się wnętrze

Ryż stygnie, więc możemy przygotować wypełnienie. Obieramy ogórka i awokado, wydrąż pestki oraz gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry. Łososia dzielimy na cienkie płaty. 

Ułożenie

Na blacie rozkładamy matę i układamy na niej nori (błyszczącą stroną do dołu). 

Pamiętajmy o postawieniu obok miseczki z wodą – moczenie rąk co jakiś czas pomoże w sprawnym nałożeniu ryżu. Rozkładamy go na algach, zostawiając na górze ok. 2 cm wolnego miejsca. Warstwa ryżu powinna mieć nie więcej niż 1 cm grubości – dodaje Tomasz Bojanowicz.

Możemy  posmarować ryż odrobiną wasabi lub serkiem. Następnie układamy przygotowane składniki wypełnienia.

Technika zwijania

Mata odgrywa tu kluczową rolę. Powinniśmy podnosić ją powoli, cały czas kontrolując, czy składniki nie przemieszczają się za bardzo, zaciskamy rolkę cały czas, unosząc matę. Zwilżamy też nori wodą (w miejscu, które pozostawiłeś bez ryżu). Dzięki temu sushi ładnie się zwinie a rolka się nie rozpadnie. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie idealnie, nie mamy się czym  martwić. Zwijanie rolek wymaga nie lada wprawy. 

Do stołu podano

Kroimy rolkę na grube plastry i układamy na eleganckim białym lub czarnym talerzu. Można je też udekorować odrobiną świeżych warzyw. Dzięki temu zrobimy na wszystkich jeszcze większe wrażenie. Przecież wszyscy jesteśmy wzrokowcami.

Smacznego!

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar