2017-01-21

Desery

Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie

Dzień Babci i Dziadka coraz bliżej! 21 i 22 stycznia pokaż w zupełnie nowy sposób, jak bardzo ich kochasz! Z tej wyjątkowej okazji, zamiast jak co roku kupować prezenty, możesz pójść w odwiedziny z… własnym ciastem. Upieczenie ulubionego sernika Dziadka albo zaskakujących babeczek czekoladowych dla najlepszej Babci na świecie - sprawi im największą radość.

Klasycznie i domowo 
Wizyty u dziadków kojarzą się z zapachem pysznych, domowych wypieków, a w szczególności z aromatyczną szarlotką. Z okazji Dnia Babci tym razem to my przygotujmy dla niej pachnące jabłkami ciasto. Do jego upieczenia potrzebne będą jabłka obrane ze skórki, cynamon, żółtka jaj, mąka pszenna i kostka do pieczenia Kasia. Aby ciasto się udało, trzeba pamiętać, że długi proces wyrabiania powoduje twardnienie, dlatego należy to zrobić jak najszybciej. Część przygotowanego ciasta odkłada się do lodówki – jest ono podstawą do zrobienia słodkiej kruszonki. Szczegółowy przepis znajduje się poniżej. Tak przygotowana szarlotka z dodatkiem cynamonu będzie aromatycznym upominkiem dla naszych dziadków:

Szarlotka z kruszonką 
 
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
mąka pszenna - 500 gramów
cukier - 350 gramów
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cynamon - 1 szczypta
śmietana - 150 mililitrów
jabłka - 1 kilogram
żółtka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:
1. Nadzienie: Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazdka nasienne i pokrój na kawałki. Do małego garnka wlej pół szklanki wody i wsyp jabłka.
2. Duś całość do momentu, gdy jabłka będą miękkie, cały czas je mieszając. Na koniec dodaj 10 dag cukru i trochę cynamonu. Całość podduś jeszcze przez około 5 minut uważając, żeby jabłka nie przywarły do dna garnka.
3. Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią. Następnie dodaj resztę cukru, żółtka i śmietanę.
4. Uwaga! Długi proces wyrabiania sprawia, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej. Jedną trzecią ciasta odłóż na kruszonkę, a resztą odstaw na pół godziny do lodówki.
5. Po pół godzinie wylepić schłodzonym ciastem spód i boki tortownicy wcześniej wysmarowanej Kasią. Na koniec ciasto należy nakłuć widelcem i włożyć na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C.
6. Na tak przygotowanym spodzie ułożyć uprażone jabłka, a na całości powierzchni wyłożyć ciasto przeznaczone na kruszonkę.
7. Szarlotkę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zależności od indywidualnych upodobań gotową szarlotkę można podawać na zimno, lub na ciepło z lodami waniliowymi.
 
 
Od serca
Z okazji Dnia Babci i Dziadka podarujmy im… serce! Słodki wypiek z czerwonym sercem w środku będzie zaskoczeniem dla każdego. Jak to zrobić? Wystarczą odpowiednie formy do ciasta i osobne przygotowanie czerwonego środka i jasnej masy. Na koniec ciasto polewa się czekoladą i gotowe! Oto receptura krok po kroku:
 
 
 
Ciasto z ukrytym sercem
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 400 gramów
cukier - 400 gramów
jajko - 8 sztuk
mąka pszenna - 600 gramów
mleko - 200 mililitrów
czerwony barwnik spożywczy - 1 opakowanie
czekolada - 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30cm lub keksówka 22x12cm).
2. Utrzeć na gładką masę 200g Kasi i 200g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.
3. W osobnej misce wymieszać 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka.
4. Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożywczym (zacząć od niewielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru).
5. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.
6. Przełożyć na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.
7. Przygotować masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.
8. Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.
 

Cytrynowa pierzynka
Sernik jest klasycznym specjałem naszych babć. Aby je zaskoczyć, upieczmy dla nich sernik z twistem – bo cytrynowy. W celu przygotowania masy najpierw rozpuszcza się w rondelku kostkę do pieczenia Kasia. Następnie należy oddzielić żółtka od białek i wymieszać je z twarogiem. Do serowej masy dodaje się kisiel cytrynowy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, rozpuszczoną Kasię i miesza się wszystko mikserem. Tak przygotowana masa stanie się podstawą pysznego sernika. Z dodatkiem słodkiej pierzynki będzie idealnym, zimowym akcentem. 
 
Cytrynowy sernik na pierzynce
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
twaróg - 700 gramów
jajka - 7 sztuk
cukier - 250 gramów
kisiel cytrynowy - 2 opakowania
mąka - 2 łyżki
sok z 1 cytryny - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Kasię rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z twarogiem. Do masy serowej dodaj: kisiel, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj mikserem.
2. Białka ubij na sztywno z cukrem i wymieszaj delikatnie z masą sernikową.
3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj Kasią. Papierowy ręcznik złóż i owiń nim boki tortownicy. Zepnij metalowym spinaczem. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.
4. Masę serową przełóż do formy. Papierową kołderkę zmocz zraszaczem.
5. Tortownicę z ciastem ustaw na większej blaszce, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
6. Po tym czasie otwórz piekarnik i obniż temperaturę do 160st.C.
7. Ponownie zmocz zraszaczem papier i wlej do płaskiej formy 1/2 szklanki wody.
8. Piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik zostaw na godzinę w zamkniętym piekarniku, by wystygł.
9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
 

Nietypowo, bo warzywnie!
Zamiast tradycyjnego ciasta, upiecz Babci i Dziadkowi… coś na zdrowie. Doskonałym pomysłem jest ciasto marchewkowe z brązowym cukrem, najlepiej skropione sokiem z cytryny – będzie wtedy delikatnie kwaśne, a przez to wyraziste w smaku. Dodatek bakalii, takich jak orzechy i rodzynki, sprawia, że wypiek jest także chrupiący. Gotowe ciasto pachnie cynamonem, ale można też dodać do niego kardamon lub gałkę muszkatołową. Całość, po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, polewa się lukrem na bazie soku pomarańczowego i cukru pudru. Jako dekorację dołącz do niego zrobione z marcepanu marchewki, posiekane orzechy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy. 
 
Ciasto marchewkowe
Składniki:
marchewka - 350 gramów
sok z cytryny - 2 łyżeczki
Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
brązowy cukier - 250 gramów
skórka i sok z pomarańczy - 1 sztuka
jajko - 4 sztuki
mąka samorosnąca - 375 gramów
cynamon - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
koniak - 2 łyżeczki
orzechy włoskie - 80 gramów
złote rodzynki - 150 gramów
sok z pomarańczy - 0.5 sztuk
cukier puder - 350 gramów
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką kwadratową formę (31cm).
2. Starte marchewki włożyć do miski, spryskać sokiem z cytryny i wymieszać.
3. Pokroić Kasię na małe kawałki i włożyć do miski. Dodać cukier i ucierać elektryczną ubijaczką lub ręcznie, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
4. Do masy dodawać po jednym jajku. Po trochu dodawać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksować na małych obrotach.
5. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do mieszanki suche składniki. Mieszać do połączenia wszystkich składników.
6. Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do przygotowanej formy.
7. Piec przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe). Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na drucianej podstawce.
8. Polewa: Wlać sok pomarańczowy do miski i powoli dodawać cukier puder. Stale mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblać polewą wystudzone ciasto.
9. Można udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady.
 
 
 
Babeczki dla Babci 
Upiecz Babci czekoladową radość! By przygotować masę na czekoladowe babeczki, należy w rondelku rozpuścić kostkę do pieczenia Kasia wraz z gorzką czekoladą. Następnie dodajemy masę do zmiksowanych jajek i mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i cukier, a gotową masę rozlewamy do foremek na babeczki. Gorzka czekolada sprawi, że ciastka nie będą bardzo słodkie, ale zachowa się ich mocno czekoladowy aromat.    
Babeczki czekoladowe
Składniki:
gorzka czekolada 60% - 165 gramów
Kostka do pieczenia Kasia - 165 gramów
jajka - 3 sztuki
żółtka jajek - 3 sztuki
mleko - 0.5 szklanek
cukier - 65 gramów
mąka - 65 gramów
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z gorzką czekoladą. Zdejmij z kuchenki i dodaj mleko.
2. Zmiksuj jajka z żółtkami.
3. Do zmiksowanych jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę z Kasią. Wymieszaj.
4. Dodaj mąkę i cukier. Wymieszaj na jednolitą masę.
5. Rozlej masę do porcelanowych foremek i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 8 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, póki nadzienie jest płynne!
 
 
 
 
 
 
*Materiał pochodzi z zasobów merytorycznych programu "Zdrowe tłuszcze!". 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar