Konkursy/

2017-01-07

Sałatki i surówki

Karnawałowe przekąski z owocami w wersji Fit

Karnawał to idealny czas na organizowanie przyjęć w gronie znajomych. Warto pamiętać, że oryginalne i pyszne przekąski to połowa sukcesu udanej imprezy. Tworząc karnawałowe menu warto jednak postawić na zdrowe owoce z puszki. Dzięki nim nie tylko w szybki i łatwy sposób przygotujemy smaczne oraz pełne witamin przekąski, ale również zadbamy o figurę po świętach.

Wraz z początkiem nowego roku rozpoczyna się karnawał, czyli czas, w którym chętnie organizujemy domowe przyjęcia. Dobre menu to podstawa udanej imprezy. Na jakie dania powinniśmy postawić? Najlepiej sprawdzą się oryginalne oraz pełne witamin przekąski z owocami z puszki. Łatwo je przygotować i nie mają tak negatywnego wpływu na naszą wagę, jak tłuste dania czy tzw. zapychacze, czyli na przykład chipsy.

Owocowe sushi 
 
Składniki: 
1 puszka brzoskwiń marki Sandra 
4 duże prostokątne wafle tortowe klasyczne lub czekoladowe 
1 opakowanie serka mascarpone
1 tabliczka mlecznej czekolady 
50 g śmietany kremówki 
4 obrane kiwi
6 łyżek miodu 
2 łyżki cynamonu 
6 świeżych liści mięty
 
Przygotowanie:
W małym naczyniu podgrzewamy miód i smarujemy nim czekoladowe wafle tortowe, tak aby namiękły. Następnie nakładamy na nie serek mascarpone i równomiernie rozmieszczamy pokrojone brzoskwinie i kiwi. Całość posypujemy cynamonem i zwijamy wafle w kształt rulonu. Następnie zawijamy je ciasno w ściereczkę i studzimy około 20 minut. W tym samym czasie do garnka wkładamy czekoladę oraz śmietankę kremówkę, a następnie całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Z gotowych rulonów zdejmujemy ściereczki i kroimy je na kilka mniejszych części. Gotowe owocowe sushi przekładamy na talerze i dekorujemy miętą oraz kremem czekoladowym. 
 
 
Słodki deser w ananasie 
 
Składniki: 
½ puszki mango marki Sandra 
½ puszki gruszek marki Sandra 
2 nieduże świeże ananasy 
4 banany 
1 limonka 
2  jogurty typu greckiego 
7 łyżek mrożonych malin
6 łyżek miodu 
6 łyżek migdałów
6 łyżek orzechów włoskich 
6 łyżek orzechów nerkowca 
 
Przygotowanie: 
Od ananasów odcinamy liście, przekrajamy je na pół i drylujemy. Następnie kroimy w drobną kostkę miąższ z ananasa, mango, gruszki oraz banany. Owoce skrapiamy wyciśniętym sokiem z limonki. W osobnym naczyniu za pomocą blendera miksujemy migdały, orzechy włoskie oraz orzechy nerkowca. Następnie jogurt grecki mieszamy z miodem. Do wydrylowanych połówek ananasa nakładamy na przemian warstwę owoców, jogurtu z miodem oraz orzechów. Gotowe ananasy z owocami schładzamy w lodówce. Przed samym podaniem polewamy ich zawartość musem ze zmiksowanych malin. 
 
Smacznego!
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar