2016-12-29

Desery

Żurawinowy tort na powitanie Nowego Roku

Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem  świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób.  Połączenie konfitury z dzikiej róży z suszoną żurawiną, nutą granatu oraz białej i gorzkiej czekolady, sprawdzi się w ten dzień idealnie. 

Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży i czekoladą 
 
Składniki: 
5 jajek
250 ml konfitury z dzikiej róży 
200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 
1 szklanka cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego 
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka białej czekolady 
1 aromat migdałowy (9 ml)
1 tabliczka startej czekolady
 
Składniki na krem:
300 g serka mascarpone
250 ml  śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru

Przepis na konfiturę z dzikiej róży i żurawiny: 
Żurawinę, moczymy w soku z dzikiej róży przez ok. 20 minut. Następnie podgrzewamy wszystko na patelni z niewielką ilością cukru, do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do musu z żurawiny dodajemy konfiturę z róży i wszystko dokładnie mieszamy. 
 
Przepis na tort:
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy wszystko dokładnie miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (rozmiar 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty, przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z konfiturą z dzikiej róży i żurawiny i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Na sam koniec pozostałym kremem, smarujemy cały tort i dodatkowo posypujemy go płatkami czekoladowymi. Dodatkowo tort możemy ozdobić suszoną żurawiną i zielonymi gałązkami świerku. 
 
 
Bakalland tort z żurawiną
 
żurawina z sokiem z granatu
 
 

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar