Strona

2016-12-06

Dania dla jarosza

Śniadanie Świętego Mikołaja

W polskiej kulturze pamięć o Świętym Mikołaju jest nieustannie żywa. W dniu jego imienin, czyli 6 grudnia, od wielu pokoleń dzielimy się drobnymi upominkami wkładanymi nocą w tajemnicy pod poduszki. Przywołując dziecięce lata, do tej pory pamiętamy o otrzymywanych prezentach, którymi były dobrze znane czekolady, orzechy czy pomarańcze – smaczne atrybuty Świąt Bożego Narodzenia. Dziś możemy kontynuować tę tradycję, ale w nieco inny sposób, wykorzystując świąteczne smakołyki do przywrócenia wspomnień i stworzenia razem z dziećmi śniadania dla Świętego Mikołaja. Zmotywuj ich do przygotowania niespodzianki w dzień przed wizytą zapowiedzianego gościa i spraw, aby w pełni mogły poczuć ten magiczny czas!

 

Puszysty mus
 
W ten wyjątkowy czas świąteczne pyszności dzieci mogą również wykorzystać do przygotowania nadzienia naleśnikowego z oryginalną chrupiącą posypką pod postacią płatków kukurydzianych Corn Flakes Lubella. Dodatkową frajdą dla naszych pociech będzie smażenie naleśników, które zawsze dobrze smakują – bez względu na to czy są podane na ciepło, czy w wersji na zimno.
 
Jeśli  nasze pociechy chcą zaskoczyć Świętego Mikołaja czymś wyjątkowym, warto zaproponować im wykonanie naleśników z typowo świątecznym środkiem! Naleśnik z czekoladowym musem oraz dodatkiem kawałków pomarańczy i orzechów to idealne połączenie na mikołajkowe śniadanie! Jego całość posypmy magicznym dodatkiem - garścią płatków kukurydzianych Corn Flakes w wersji Klasycznej lub Pełne Ziarno. To sprawi, że tradycyjne naleśniki nabiorą świątecznego charakteru!  – poleca kucharz.
 
Chrupiąca mieszanka
 
Popularne zbożowe batoniki nasze dzieci mogą wykonać przy naszej pomocy w domu! Maluchy stworzą je w szybki sposób, dodając do czekolady, orzechów, pomarańczy, garść Płatków Zbożowych Corn Flakes. Całą mieszankę mogą połączyć z miodem oraz szczyptą rozgrzewającego cynamonu.
 
Batoniki zbożowe robi się bardzo szybko. Ich przygotowanie nie wymaga od dzieci dużych umiejętności kulinarnych i każdy maluch będzie miał przy nich mnóstwo zabawy! Batoniki mogą zawierać typowo świąteczne dodatki, jak pomarańczę, orzechy włoskie, czekoladę czy odrobinę miodu lub cynamonu. Wszystkie składniki mieszany ze sobą, a następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość zapiekamy w 140 stopniach przez 90 minut i gotowe! – radzi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella
 
Złocisty rarytas
 
Płatkowe ciasteczka także można wykonać w domowej kuchni! To świetna propozycja dla dzieci, które lubią szybkie wypieki, bo długie przepisy sprawiają, że szybko się nudzą. Ten przepis zachęci ich do przygotowania błyskawicznego śniadania. Ciasteczka musli z płatkami kukurydzianymi Corn Flakes Lubella, wypieka się w 15 minut!

– Możemy zaproponować dzieciom szybki przepis na kruche ciasteczka w dwóch wersjach smakowych – pierwsza to połączenie płatków kukurydzianych Corn Flakes Lubella w odsłonie Klasycznej z czekoladowo-orzechowym dodatkiem. Druga wersja to kompozycja płatków kukurydzianych Corn Flakes Pełne Ziarno z kawałkami skórki pomarańczy i orzechami – dodaje kucharz.
 
Mali kucharze wykonają ciasteczka, roztrzepując jedno jajko, dodając do niego 3 łyżki miodu. Kolejnym krokiem, który muszą wykonać maluchy to połączenie wszystkich przygotowanych suchych składników z ¾ szklanki mąki oraz proszkiem do pieczenia. Dzieci do wyboru mają dwie opcje – połączyć gorzką czekoladę lub pokrojoną skórkę pomarańczy z orzechami włoskimi. Ostatni etap to zmiksowanie wszystkich składników ze sobą i uformowanie z nich placków na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Przygotowane ciasteczka zapiekamy w 180 stopniach.
 
Gdy w czasie świątecznej zakupowej gorączki nie znajdziemy czasu, aby wykonać z dzieckiem jedną z powyższej wymienionych śniadaniowych propozycji, możemy zaoferować maluchowi w pełni samodzielne przygotowanie posiłku. Prostym przepisem na oryginalne śniadanie może być musli z płatków kukurydzianych Lubella i pomarańczą. Jego wykonanie trwa 5 minut, a twój zuch będzie musiał jedynie obrać i pokroić w kawałki pomarańczę oraz przyszykować produkty na kuchennych stole – miseczkę z wsypanymi płatkami, szklankę mleka i cynamon!
 
PRZEPIS – Śniadanie Świętego Mikołaja
 
Czas przygotowania: 5 minut
 
Poziom trudność: łatwe
 
Ilość porcji: dla 1 osoby

Składniki:
 
2 szklanki pokruszonych płatków Corn Flakes Lubella
1 szklanka mleka
1 pomarańcza
Garść orzechów włoskich
Szczypta cynamonu
 
Przygotowanie:
 
Wsyp płatki kukurydziane do miseczki z mlekiem. Pokrój pomarańczę oraz przełóż ją do miseczki z płatkami i mlekiem. Całość posyp garścią orzechów włoskich oraz szczyptą cynamonu.
 
SMACZNEGO!
 
***
 
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
 
Szef kuchni warszawskiej restauracji Północ Południe. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar