Strona

2016-08-15

Dania dla jarosza

Śniadaniowe trendy na lato

Lato, to najlepszy moment w roku, aby celebrować śniadania! Piękne, słoneczne poranki zachęcają do kreatywnego gotowania. Dostępność sezonowych warzyw i owoców daje nam mnóstwo możliwości, aby smacznie rozpocząć dzień. Jak połączyć te sezonowe skarby natury z pełnymi wartości odżywczych bakaliami? Oto kilka śniadaniowych inspiracji. 

Energetyczne smoothie z sezonowymi owocami i bakaliami 

Lato to doskonały moment, aby ciepłe owsianki zastąpić kolorowymi miksami owoców, warzyw i bakalii. Taka wypełniona po brzegi miseczka, to prawdziwa bomba witaminowa! 

Składniki:

1 duże mango 

1 banan 

Garść jeżyn 

Wyciśnięty sok z 1 pomarańczy 

100 g Chrupiącej Sałatki Bakalland

70 g Ananasa Bakalland

Szczypta kardamonu

Wszystkie owoce dokładnie z sobą miksujemy, dodajemy szklankę soku pomarańczowego.  Gotową masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do delikatnego schłodzenia. Wszystko dekorujemy jeżynami, ananasem i posypujemy Chrupiącą sałatką. 

 

Shakshuka, to tradycyjny pomysł na śniadanie, który pochodzi z Izraela. Zachwyca wspaniałym smakiem i jednocześnie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Choć w kraju jej pochodzenia spróbować można jej wielu wariacji: ze szpinakiem, fetą, kiełbaskami, to tradycyjna shakshuka, czyli jajka połączone ze smakiem pomidorów i egzotycznych przypraw wypadają najlepiej! To doskonały pomysł na celebrację idealnego poranka! 

Składniki:

3 duże pomidory malinowe 
4 jajka 
1 mała cebula 
2 ząbki czosnku
100 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
Szczypta chilli
Natka kolendry do smaku
Szczypta kuminu
Szczypta kurkumy
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju do smażenia 
 
Obieramy cebulę i czosnek, następnie dokładnie siekamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy do momentu aż wszystkie składniki się zarumienią. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko podsmażamy do momentu uzyskania jednolitej masy i odparowania wody. Dodajemy posiekane świeże zioła i przyprawy, dokładnie mieszamy. Następnie w masie robimy 4 wgłębienia, do których wbijamy jajka, wszystko posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i czekamy aż białka jajek delikatnie się zetną. Gotową potrawę możemy podawać ze świeżym chrupiącym pieczywem. 
 
Mini placuszki jabłkowe z rodzynkami i suszoną żurawiną
Pierwsze lekko kwaśne, letnie jabłka, to doskonały składnik, aby przygotować placuszki, które doskonale sprawdzą się jako pomysł na słodkie śniadanie. Kwaśny smak jabłek doskonale połączy się ze słodkim smakiem żurawiny z sokiem z granatu i rodzynek. To doskonała propozycja, aby razem z kubkiem kawy dobrze rozpocząć dzień!
 
Składniki:
250 g mąki 
50 g cukru
2 jajka
4 jabłka
100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
50 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
1 szklanka mleka 
Szczypta cynamonu
1 łyżka oleju 
Garść sezonowych owoców np. borówek amerykańskich 
 
Do dużej miski wlewamy mleko i wbijamy jajka. Następnie wsypujemy cukier, szczyptę cynamonu, dodajemy rodzynki i żurawinę. Jabłka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o średnich oczkach. Utarte jabłka dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Na rozgrzaną patelnię łyżką wlewamy masę, tak aby powstawały z niej małe placuszki. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru. Placuszki możemy podać z sezonowymi owocami, np. z borówkami. 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar