2016-08-12

Desery

Boski podwieczorek? Tarta malinowa z herbatą!

Niewątpliwą zaletą okresu wakacyjnego są pyszne sezonowe owoce, na które często czekamy cały rok. Dojrzałe i soczyste dary natury kuszą nie tylko niską ceną, ale także nasyconymi kolorami i aromatami. Ponadto są bogate w witaminy i składniki odżywcze, dlatego warto wzbogacić o nie swoje letnie menu. Dla wszystkich łasuchów, którzy lubią łączyć słodkie i cierpkie smaki doskonałym podwieczorkiem, będzie… tarta malinowa z dodatkiem wyjątkowej herbaty Earl Grey Ahmad Tea London.

Tarta malinowa Ahmad Tea London

 

  
Tarta malinowa
 
Składniki:
Kruche ciasto (forma o średnicy około 23 cm)
270 g mąki pszennej
1 jajko
 2 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
 łyżka ekstraktu z wanilii
 120 g margaryny
 
Krem:
 
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30% 
120 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London
70 ml wody
 
Dekoracja:
 
 250 g świeżych malin
Cukier puder
 
Sposób przygotowania:
 
Ciasto kruche:  
Do naczynia wsyp cukier, pokrojoną na kawałeczki ciepłą margarynę, przesianą mąkę i wszystko zmiksuj. Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, cynamon - miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją i włóż do formy. Ciasto podziurkuj w kilku miejscach widelcem, by nie dostała się do niego para. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut i odstaw na kilka minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie zalej dwie torebki herbaty gorącą wodą, aby ta delikatnie je pokryła i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na około 3 minuty.
 
Mus:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostudzi się do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij, dodając sukcesywnie cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone, ekstrakt herbaciany, a także czekoladę i delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto ostygnie delikatnie rozprowadź mus po jego powierzchni, następnie połóż na nim maliny jedna przy drugiej i posyp cukrem pudrem. 
 
Pycha!
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar