2016-06-12

Desery

Desery z chałwą na gorące dni

Jednym z najstarszych, słodkich smakołyków na świecie jest chałwa. Jej niepowtarzalny smak zawdzięczamy połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Chałwa to słodycz, która doskonale sprawdzi się  jako dodatek do deserów na gorące, letnie dni. 

Jasmeen Chałwa

 
W języku arabskim słowo chałwa oznacza po prostu cukierek. To jednak słodycz, która jedzona z umiarem ma więcej zalet, niż wad. Co więcej, chałwa nie jest tak kaloryczna, jak uwielbiana przez wielu z nas czekolada. Idealnie sprawdza się także jako składnik deserów, podkreślając ich smak i nadając charakteru. Oprócz chałwy naturalnej, na sklepowych półkach znajdziemy również tę o smaku waniliowym i pistacjowym, np. marki Jasmeen. 
 
Deser jogurtowy z chałwą 
 
Składnik: 
200 g chałwy pistacjowej (np. marki Jasmeen)
sos karmelowy lub orzechowy
1 jogurt typu greckiego
1 opakowanie łuskanych pistacji 
jagody 
maliny 
Przygotowanie:
Ścianki naczynia, w którym chcemy podać deser polewamy sosem karmelowym lub orzechowym. Kruszymy chałwę waniliową na drobne kawałki i wrzucamy do pucharka. Następnie dokładamy kilka łyżek jogurtu, a na wierzchu układamy jagody oraz maliny. Gotowy deser posypujemy łuskanymi pistacjami i dla ozdoby polewamy sosem. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.
 
 
Chałwa z lodami i herbatnikami 
 
Składniki: 
100 g chałwy waniliowej (np. marki Jasmeen) 
200 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
10 sztuk herbatników 
2 łyżki whisky
napar z kawy rozpuszczalnej
5 kostek gorzkiej czekolady
lody waniliowe 
 
Przygotowanie:
 
W misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Następnie wkruszamy do niej połowę chałwy, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Do pucharków wrzucamy drobno pokruszone herbatniki i polewamy je przestudzonym naparem z kawy i whisky. Następnie dodajemy pozostałą chałwę, również pokruszoną, a na to kładziemy warstwę wcześniej przygotowanej bitej śmietany i jedną gałkę lodów. Wierzch deseru posypujemy startą gorzką czekoladą. 
 
 
Smacznego!
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar