2016-06-05

Desery

Naleśniki z pastą sezamową

Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

 

Jasmeen Tahina

 
Naleśniki to popularna potrawa, która ma swoich miłośników praktycznie na całym świecie. Wynaleziono je już w czasach starożytnych, a obecnie najchętniej spożywane są w Chinach oraz Europie. Naleśniki najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami. Jeżeli jednak chcielibyśmy przygotować je nieco inaczej niż zawsze, wykorzystajmy pastę sezamową, która jest głównym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu.

Naleśniki z pastą sezamową i figami
 
Składniki:
 
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej razowej 
1 łyżeczka fruktozy lub cukru
2 świeże figi
1 opakowanie tahiny marki Jasmeen
pół szklanki zimnej wody gazowanej 
szczypta soli
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
szczypta kakao 
cukier puder 

Przygotowanie: 
 
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną, zimną wodę gazowaną oraz jedną łyżkę cukru lub fruktozy. Całość miksujemy i w trakcie dodajemy szczyptę soli, imbiru, cynamonu i kakao. Powstałe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i miąższem wydrążonym z fig, a następnie zwijamy je w rulon. Na koniec dla smaku posypujemy cukrem pudrem. 
 
Naleśniki orkiszowe z pastą sezamową na słodko
 
Składniki:
 
2 szklanki mąki orkiszowej 
2 łyżki otrębów orkiszowych 
1 jajko
1 szklanka mleka
1 opakowanie tahiny marki Jasmeen
odrobina oliwy
szczypta soli
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
garść zmielonych orzechów włoskich 
miód
 
Przygotowanie: 
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, wbijamy jajko, dodajemy mleko, otręby orkiszowe, zmielone orzechy włoskie, kilka kropel oliwy, szczyptę kurkumy, imbiru i soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i zawijamy. Na koniec polewamy je miodem i posypujemy orzechami włoskimi. 
 
Smacznego!
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar