2016-05-07

Desery

Cyko-lody

Tagi: lody, deser

Domowe Cyko-lody we własnym wykonaniu to słodka uczta dla podniebienia.

 

 
Składniki :
 
•         20 g Cykoriady Ekstrakt
•         100 ml mleka
•         400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
•         300 g śmietany kremówki (36 %)
•         3-4 łyżki cukru pudru / miodu
 
Sposób przygotowania:
Cykoriadę rozpuszczamy w podgrzanym mleku i czekamy,aż ostygnie. Mleko skondensowane ubijamy mikserem. W osobnej misce ubijamy kremówkę pod koniec dodając cukier puder / miód. Pianę z mleka skondensowanego oraz ubitą śmietanę łączymy, dodajemy rozpuszczoną wcześniej Cykoriadę (zostawiamy troszeczkę do dekoracji), całość delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i na całą powierzchnię cienką strużką wylewamy pozostałą część Cykoriady. Możemy patyczkiem/wykałaczką/widelczykiem utworzyć wzorki. Wstawiamy do zamrażarki na 
kilka/ kilkanaście godzin. 
 
SMACZNEGO! 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar