Diky

2015-03-03

Desery

Przepisy od Polsat Food Network dla udziewczyn.pl

Specjalnie dla portalu udziewczyn.pl kanał Polsat Food Network przygotował dwa przepisy, które pozwolą – przynajmniej w kuchni – szybciej przywołać wiosnę! 
 



Marchewkowe ciasto z kruchymi orzechami



 
Marchewkowe ciasto z kruchymi orzechami
 
Składniki do ciasta:
 
190g mąki
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki chińskiej, ostrej przyprawy
125ml oliwy z pestek słonecznika
ćwierć świeżego ananasa, bądź jedna mała puszka drobno posiekanego 
3 jajka
190g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego 
3 średnie starte marchewki
 
Składniki na lukier:
 
125g miękkiego masła
175g kremowego białego sera
450g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
 
Składniki na posypkę:
 
100g prażonych orzechów
100g cukru 
szczypta pięciu przypraw
 
Przygotowanie:
 
Rozgrzać piekarnik do 180°C, bądź 160°C z termoobiegiem. Posmarować tortownicę o długości około 20 centymetrów tłuszczem. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz mieszankę pięciu przypraw. Wszystko zamieszać. W drugiej misce połączyć oliwę, jajka oraz cukier. Dodać ananasa, ekstrakt waniliowy i starte marchewki. Delikatnie dodać mokre składniki do suchych i zamieszać, uważając, by rozgnieść ananasa oraz marchewki. Ciasto przelać do tortownicy i piec ok. 60-75 minut, dopóki ciasto nie będzie sprężyste w dotyku. By zrobić lukier, należy ubić masło oraz biały ser. Należy uważać, by nie doprowadzić sera do ścięcia się. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cukier puder, zamieszać. Ciasto należy udekorować  na wierzchu przygotowanym lukrem. By przygotować posypkę, należy rozgrzać na patelni cukier, do momentu aż osiągnie bursztynowy kolor. Zdjąć patelnię z ognia, dodać orzechy oraz mieszankę pięciu przypraw. Udekorować posypką wierzch ciasta. 
 
 
Ręcznie ucierane gazpacho
 
Składniki:
 
1kg obranych, czerwonych pomidorów
1 mała, obrana cebula
3 małe, zielone papryczki, bez pestek
2 ząbki czosnku
170 ml oliwy z oliwek extra-virgin
2 łyżki octu sherry
2 kromki chleba wiejskiego, bez skórek
450ml niegazowanej wody butelkowanej
łyżka soli
 
Przygotowanie z zastosowaniem moździerza i tłuczka:
 
Zetrzeć wszystkie składniki razem w następującej kolejności: sól z ząbkami czosnku, następnie zielone papryczki i cebula. Dodać 1 plasterek chleba. Następnie dolać oliwę z oliwek, ocet sherry oraz drugą kromkę chleba. Ugniatać, aż do całkowitego starcia wszystkich składników. Na koniec dodać zimną wodę. Ostudzić przez 1-2 godziny. Doprawić do smaku. Gotowe gazpacho  powinno być treściwe i masywne.
 
Przygotowanie z zastosowaniem blendera:
 
Obrać pomidory, a następnie wyciąć gniazda nasienne. Za pomocą blendera wymieszać ząbki czosnku z solą, następnie dodać zielone papryczki i cebulę oraz kromkę chleba. Po zblendowaniu całości, dodać pomidory 
i drugą kromkę chleba. W trakcie blendowania, dolać oliwę z oliwek i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać octu sherry. Przelać do miski, dodać zimnej wody i zamieszać. Ostudzić przez 1-2 godziny. Doprawić do smaku. Gotowe gaz pacho powinno mieć gładką konsystencję. 
 



 
 
 
Artykuł na wyłączny użytek portalu udziewczyn.pl

Komentarze (2)

NekropolisQueen (2015-03-03 23:32:54)
:)
 Pyszności 
slena1986 (2015-03-03 23:00:59)
:)
 Od samego czytania ślinka cieknie :)
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar