2015-02-12

Desery

Walentynkowa uczta z Polsat Food Network

Kanał Polsat Food Network to niewyczerpane źródło przepisów na potrawy będące prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje przepisów na Walentynkową ucztę. Zacznijmy ją od aksamitnych czerwonych naleśników w kształcie serc, następnie skosztujmy malinowego tiramisu, a na koniec – zrelaksujmy się przy koktajlu kochanków.


 
Na Polsat Food Network celebrujemy pyszne jedzenie nie tylko od święta, ale i na co dzień. Zapraszamy do oglądania ,,Wielkiej uczty z Mattem i Lisą” w dni powszednie o 12:30 i 18:30. 
 
W każdym z odcinków serii znajdziecie 3 propozycje potraw, które sprawdzą się w czasie różnych rodzinnych okazji.
 
AKSAMITNE CZERWONE NALEŚNIKI W KSZTAŁCIE SERC:
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: ¼ h
Czas gotowania: ¼ h
Ilość porcji: 10-15 (w zależności od wielkości naleśnika)
 
SKŁADNIKI:
120 g serka śmietankowego
¼ szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki stołowe pełnotłustego mleka
2 łyżki stołowe cukru pudru
2 szklanki mąki
1 łyżka stołowa niesłodzonego kakao w proszku
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 duże jajka
¾ szklanki cukru
1 i ¼ szklanki maślanki
½ szklanki roztopionego i ostudzonego masła (oraz dodatkowa ilość do smażenia)
2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
Syrop klonowy do polania gotowych naleśników
Opiekane, posiekane orzechy pekan do przybrania
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ubij serek, kwaśną śmietanę, mleko i cukier puder w  średniej wielkości misce na gładko
 i odstaw na bok.
2. Przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli do dużej miski.
3. Ubij jajka z cukrem w dużej misce, aż będą koloru blado żółtego. Dodaj potem do ubijania także maślankę, roztopione masło, barwnik spożywczy, ekstrakt z wanilii i ocet.
4. Połącz mieszankę jajeczną z mieszanką mąki. Mieszaj je bardzo powoli i delikatnie, 
aż się połączą. Część powstałego płynnego ciasta przelej do butelki do dekorowania.
5. Rozgrzej do średniej temperatury blachę lub dużą patelnię, do której naleśniki nie będą przywierały. Na rozgrzanej patelni rozprowadź masło tak, aby pokryło całą jej powierzchnię. Następnie połóż na niej foremki w kształcie serc i wypełnij je ciastem wyciskanym z butelki
 – najpierw niewielką ilością, potem dolej więcej, równomiernie rozprowadzając szpatułką
 po całej foremce.
6. Każdy naleśnik smaż tak długo, aż zaczną pękać na jego powierzchni bąbelki, czyli przez 
ok. 3 min. Następnie ostrożnie przewróć i smaż przez kolejne 1 do 2 minut.
7. Na gotowe naleśniki nałóż przygotowaną mieszankę z serem, polej syropem klonowym
 i posyp orzeszkami. 

 
MALINOWE TIRAMISU

Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 8
 
SKŁADNIKI:
220 g dżemu malinowego bez pestek
6 łyżek stołowych likieru pomarańczowego
500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
220 ml śmietanki tortowej
55 g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
28 miękkich biszkoptów typu ladyfinger
3 opakowania malin
Cukier puder do posypania gotowego tiramisu
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wymieszaj w misce dżem i 4 łyżki likieru pomarańczowego.
2. W dużej misce połącz serek mascaropne z pozostałymi 2 łyżkami likieru.  
3. Zmiksuj w oddzielnej misce śmietankę, cukier, esencję waniliową aż będą delikatnie zmieszane.
4. Używając silikonowej szpatułki wmieszaj ćwierć ubitej śmietany do serka mascarpone
 z likierem.
5. Następnie wmieszaj pozostałą część śmietany do serka.
6. Wyłóż naczynie, w którym chcesz podać tiramisu, połową biszkoptów (wielkość naczynia
ok. 33x22x5 cm). Rozprowadź po nich połowę dżemu wymieszanego z likierem. Następnie rozprowadź połowę mieszanki z serem mascarpone. Przykryj połową malin. Potem znów ułóż biszkopty, posmaruj dżemem i  serkiem i przykryj malinami. Przykryj i wstaw do lodówki
 na min. 3 godziny, a nawet na całą noc. 
7. Posyp cukrem pudrem przed podaniem. 


 
KOKTAJL KOCHANKÓW
 
SKŁADNIKI:
Lód
30ml Limoncello
30ml wódki
30ml Cointreau
1 butelka Prosecco do dopełnienia
Kropla grenadiny dla koloru
 
DO PRZYBRANIA:
Kandyzowane wiśnie
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Wypełnij shaker lodem, wlej Limoncello, wódkę, Cointreau i wstrząsaj 20 sekund. 
2. Przelej zawartość do dwóch wysokich kieliszków. Dopełnij je Prosecco. Dodaj kroplę grenadiny. Udekoruj kandyzowanymi wiśniami. 

 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar