Wygraj
Wygraj
Wygraj
Wygraj

2014-12-15

Zupy

Zupa-krem ze szpinaku, obiad na szybko

Jeśli lubisz szpinak w każdej postaci, może przypadnie Ci do gustu również ta bardzo prosta zupa-krem, którą szybko przygotujesz.


Nie podam dokładnych proporcji, gdyż przygotowuję na tzw. "oko" wykorzystując to, co akurat mam w lodówce.


Do tej zupki wzięłam:

kapusta pekińska (pół główki)
szpinak świeży baby (2 opakowania)
marchew (2 szt)
pietruszka biała (1 szt)
seler (pół)
cebula (4 szt)
czosnek (1 główka)
natka
masło
oliwa z oliwek


Do gotującej się wody wsypujemy pokrojone w kostkę warzywa (marchew, seler, pietruszkę) oraz paski kapusty pekińskiej. 
 

W tym czasie, gdy bulion z warzyw się gotuje, podsmażamy cebulkę i osobno szpinak.

Gdy warzywa w bulionie są już miekkie, dodajemy szpinak i cebulkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziarenkami smaku, ziołami,natką, wrzucamy kostkę bulionową warzywną i chwilę wszystko razem gotujemy, na koniec wciskamy czosnek i zaprawiamy jogurtem naturalnym i śmietaną, dodajemy troszkę masełka do smaku. Studzimy i blendujemy na gładki krem.

Podajemy ciepłą zupę z dowolnymi dodatkami: bagietką czosnkową, tostami, chipsami z rozmarynem, grzankami, dla tych, którzy muszą mieć mięsko, można dodać podsmażoną w kosteczkę pierś z kurczaka, przyozdobić kleksem ze śmietany i natką pietruszki-jak kto lubi.



                                                                                                                            Smacznego!






Artykuł i zdjęcia:
NekropolisQueen

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar