Wygraj
Wygraj
Wygraj
Wygraj

2014-08-26

Sałatki i surówki

Konkurs z makaronami Barilla prace konkursowe

Prezentujemy kolejne prace. 



 



Składniki:
100g makaronu w kształcie ryżu
1 słoik selera ciętego
100g sera żółtego
150g szynki konserwowej
1 puszka kukurydzy
2 jajka ugotowane na twardo
Cebula dymka
Sól, pieprz
Majonez

Przygotowanie:
Makaron gotujemy (al dente) według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Żółty ser, szynkę, jajka kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Seler odciskami z nadmiaru zalewy i siekamy. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Na koniec dodajemy drobno posiekają cebulkę dymkę. Wszystko razem mieszamy.

Aneta Jelito
 



Sałatka makaronowa z warzywami i serem feta

Składniki:

- 300 g drobnego makaronu

- 500 g pomidorów cherry

- 2 średnie marchewki

- 3 nieduże ogórki

- 250 g ugotowanej ciecierzycy

- 1 czerwona cebula

- 3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry

- 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki

-  3 łyżki posiekanej, świeżej bazylii

- 250 g sera feta


Sos:

- sok z jednej cytryny

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 3 łyżki octu balsamicznego

- 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz


Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na cienkie piórka. Ser feta rozdrobnić. Wszystkie składniki na sałatkę wrzucić do miski i wymieszać.

Składniki sosu zmiksować doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać gotowym sosem.

Iwona Chmiel
 



Sałatka z gruszką i makrelą

Składniki:
- 100 g makaronu świderki,
- pół papryki
- pomidor
- pół gruszki
- 30 g cieciorki
- 40 g wędzonej na gorąco makreli
- 100 g serka wiejskiego
- jajko
- garść rukoli
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz cytrynowy
- zioła prowansalskie
- słodka papryka w proszku

Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej patelni przygotowujemy sadzone jajko posypane solą, pieprzem, ziołami, papryką i czosnkiem. Warzywa i gruszkę kroimy w kostkę, filet z makreli rwiemy na kawałki. Na talerzu łączymy składniki, dodajemy cieciorkę, u mnie sucha ugotowana wcześniej, ale może być również gotowa ze słoika, dodajemy serek wiejski i rukolę, przyprawiamy, skrapiamy octem i mieszamy. Obok układamy sadzone jajko.

Małgorzata Szczepanik
 



Sałatka z łososiem

Składniki:
100 g łososia wędzonego
5g sera żółtego najlepiej parmezanu
1-2 garście fasolki szparagowej
natka pietruszki
sól do smaku
czarny pieprz mielony
Przygotowanie:
Makaron gotujemy na al dente, odcedzamy. Gotujemy również fasolkę szparagową i kroimy na połowę. Łososia kroimy na drobniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno. Na patelnię przekładamy makaron i posypujemy startym serem, podgrzewamy aż ser rozpuści się, następnie dodajemy łososia, fasolkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec potrzepujemy natką pietruszki. Gotowe :)

Jolanta Kornak
 



Sałatka z kurczakiem i makaronem spaghetti

Składniki:

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasolki

250 g piersi kurczaka

papryka

100 g makaronu typu spaghetti

majonez

olej

przyprawy:

sól

pieprz

curry

bazylia

papryka słodka

 
Przygotowanie:

Piers z kurczaka kroimy na drobne kawałki, doprawiamy przyprawami a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Kukurydze oraz czerwona fasolkę odcedzamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. W tym samym czasie gotujemy makaron, który następnie drobno kroimy. Wszystkie gotowe składniki przesypujemy do salaterki i dokładnie mieszamy wraz z majonezem. Możemy jeszcze doprawić do smaku sola i pieprzem.  Smacznego!

Kinga Stoń

 

Komentarze (1)

Aleksandra (23.lola.92) (2014-08-28 13:14:44)
Mniam
 Kurczę aż ślinka cieknie :D
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar