Konkursy/

2014-08-25

Sałatki i surówki

Konkurs z makaronami Barilla prace konkursowe

Prezentujemy kolejne prace. 


 

 
Kunžut salad, czyli sałatka z rzodkiewką i sezamem
Nie lubię sezamu! - krzyczałam zanim jeszcze go spróbowałam. A próbując... polubiłam. Jeden tylko warunek - musi być prażony. Tytułowy kunžut (czyli właśnie po prostu sezam) ma szerokie zastosowanie nie tylko w żywności (olej sezamowy), ale także w medycynie. Nazwałabym go tez rośliną młodości, ponieważ zawarte w nim substancje przyczyniają się do spowalniania procesu starzenia komórek ciała. Jedzmy sezam, bądźmy młodzi! ;)

Sałatka z rzodkiewką i sezamem

Składniki (dla 2 osób)
- 150g makaronu Barilla (kokardki lub falbanki)
- mały pęczek czerwonej rzodkiewki
- dwa pomidory malinowe
- czerwona cebula
- porwana sałata masłowa i lodowa
- szczypiorek (w paseczki)
- koperek (w kostkę)
- oliwa z oliwek
- sezam

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wsypujemy na dno salaterki. Pomidory, cebule i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko z ziołami i przyprawami oraz oliwą  salaterce. Sezam prażymy na patelni i wrzucamy do wierzch sałatki.

Joanna Kasprzak

 




Składniki:
200 g makaronu penne
100 g tuńczyka w oliwie z oliwek
25 g rukoli
10 pomidorów koktajlowych
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
3 łyżki oliwy (z tuńczyka)
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki posiekanej bazylii
1/2 łyżki posiekanego oregano
sól morska (opcjonalnie)


Kalina Błasikiewicz
 




 

Składniki:
1/4 główki sałaty lodowej
1 (200 g) opakowanie serka wiejskiego
2 jajka na twardo
1/2 pęczka rzodkiewek
1/2 ogórka wężowego
1/4 strąka czerwonej papryki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól morska (świeżo zmielona)
pieprz czarny (świeżo zmielony)

Kalina Błasikiewicz

 


Makaron prawie w barwach Włoch ;) dla 3 osób:

pół opakowania makaronu np. Casarecce
odrobina soli
200 g wędzonego boczku w plastrach
6 łyżek przetartych pomidorów
3 łyżki startego drobniutko sera grana padano
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
odrobina soli
3 garście rukoli

Ser gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po ugotowaniu lekko solimy i studzimy.
Dip przygotowujemy z pomidorów, mocno dojrzałych, przetartych przez sitko (ewentualnie można użyć pomidorów w puszce i je rozdrobnić blenderem). Dodajemy do nich starty na drobny wiórek ser, bazylię, oregano, szczyptę soli do smaku.
Wędzony boczek kroimy w cienkie plastry i na patelni grillowej robimy z nich chrupiące skwareczki.
Makaron mieszamy z dipem, dodajemy boczek i mieszamy ze świeżą rukolą.


Aleksandra Filipowska
 



Sałatka z makaronem Barilla -Farfalle


Składniki;
 
 
  •     makaron Farfalle
  •     ugotowana na parze dynia
  •     kapary w zalewie
  •     pomidory
  •     łosoś marynowany i następnie pieczony w piekarniku
  •     majonez

Wykonanie:
Ilość poszczególnych składników jest dowolna i zależna od preferencji.
Ugotować makaron al dente. W  parowarze  ugotować pokrojoną w kostkę dynię.
Polecam dynię Hokaido ze względu na piękny kolor miąższu i bardzo cienką skórę.
Kapary osączyć z zalewy. Kawałek filetu łososia zamarynować .Składniki marynaty :kefir +musztarda +sok z limonki + ulubione przyprawy. Następnie upiec w piekarniku.

Sos:
Majonez połączyć z częścią zalewy z kaparów i kefirem.
Wszystkie składniki połączyć i przed podaniem polać sosem .

Bogusława Kowalczyk


 





 
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i brokułem.
Składniki:
150g makaronu typu farfalle
1 brokuł świeży
1 czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować na sposób al dente. Brokuła podzielić na różyczki i gotować ok 2-3 minuty, po czym zblanszować zimną wodą. Cebulę pokroić w półkola. Włożyć składniki do miski, dodać tuńczyka, majonez, sól i pieprz, wymieszać. Smacznego!

Edyta Grzegorczyk


 
cukinia jako naczynie na sałatke
ziemniaki
kukurydza
ryż
marchewka
fasolka zielona
cebulka
pora
groszek
sosik jasny lub pieczarkowy np. WINIARy


Diana Paleczna
 


Składniki:

- 1 szklanka makaronu np. kolanka
- 20 dag sera żółtego
- 20 dag szynki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielony ogórek
- 2 łyżki majonezu

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente ( zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić i przelać zimną wodą. Ser, szynkę,ogórka oraz oczyszczoną z nasion paprykę, pokroić w kostkę. Makaron przełożyć do miseczki, dodać pozostałe składniki. Następnie dodać majonez i całość wymieszać. Sałatkę odstawić na 2 godziny do lodówki.

Martyna Leszczuk
 







Kinga Kuźniar

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar