Prezentujemy nadesłane prace.


Przepis:
- makaron (np Penne Rigate n73)
- kukurydza 1 puszka (najlepiej Bonduelle)
- 10-15 dkg wędliny drobiowej
- łyżka majonezu (najlepiej Winiary)
- pieprz, sól do smaku
- jeden ogórek szklarniowy
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron ugotować i ostudzić. Wędlinę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Posiekane składniki wrzucić do makaronu. Następnie dodać odsączoną kukurydzę.Wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Pieprzu musi być dużo, bo nada on ostrości sałatce. Udekorować listkami świeżej bazyli i na 30 min. odstawić do lodówki.
P.S. możemy też zrobić sałatkę w wersji wiosennej wtedy trzeba dodatkowo należy dodać dużą ilość świeżo posiekanego koperku i natki z pietruszki.
Autor: Kamil
SAŁATKA LETNIA Z MAKARONEM I MOZARELLA
Składniki: 25 dag makaronu typu penne,mała czerwona cebulka, ser mozzarella w kulkach, czerwona i żółta papryka, kilka zielonych oliwek, pomidorki koktajlowe.
Sos: 2 ząbki czosnku, listki świeżej bazylii ocet, oliwa, przyprawy; sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Warto pamiętać, że do wody na makaron dodajemy 2 łyżki oleju dzięki czemu poszczególne rurki nie skleją się ze sobą. Myjemy warzywa na naszą smakowitą sałatkę. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Paprykę kroimy w paski a oliwki, mozzarellę i pomidorki przekrawamy na pół. Makaron odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia.Robimy sos do letniej sałatki; rozgniatamy czosnek,bazylie wrzucamy go do małej miseczki, dodajemy po trochę octu, oliwy lub oleju, przyprawiamy. Do szklanej salaterki wrzucamy makaron i pozostałe składniki. Polewamy sosem, mieszamy.
Smacznego!
Autor: Wiolka Brozinska

Salatka makaronowa z brokułem i czerwoną fasolą
Składniki:
100 g makaronu Barilla (najlepiej penne lub świderki)
brokuł
puszka czerwonej fasoli
3 jajka
1/4 kotki sera feta
Sos:
1 łyżka majonezu
5 łyżek gęstego jogurtu
sól, pieprz, czosnek granulowany
Makaron gotujrmy al dente. Brokula kroimy w różyczki i również gotujemy.
Fetę kroimy w kosteczkę a jajka na twardo w ósemki
Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem czosnkowym.
Zamiennie z serem feta można dodać wędlinę, usmażoną pierś kurczaka lub ser żółty.
Sałatka jest bardzo sycąca, dlatego idealnie nadaje się do pracy.
Autor: Justyna Mordon