Wygraj
Wygraj
Wygraj
Wygraj

2014-08-19

Sałatki i surówki

Konkurs z makaronami Barilla prace konkursowe

Prezentujemy nadesłane prace. 



 


Przepis:

- makaron (np Penne Rigate n73)

- kukurydza 1 puszka (najlepiej Bonduelle)

- 10-15 dkg wędliny drobiowej

- łyżka majonezu (najlepiej Winiary)

- pieprz, sól do smaku

- jeden ogórek szklarniowy

- świeża bazylia do dekoracji


Przygotowanie:
Makaron ugotować i ostudzić. Wędlinę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Posiekane składniki wrzucić do makaronu. Następnie dodać odsączoną kukurydzę.Wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Pieprzu musi być dużo, bo nada on ostrości sałatce. Udekorować listkami świeżej bazyli i na 30 min. odstawić do lodówki.

P.S. możemy też zrobić sałatkę w wersji wiosennej wtedy trzeba dodatkowo  należy dodać dużą ilość świeżo posiekanego koperku i natki z pietruszki.

Autor: Kamil

 

 


SAŁATKA LETNIA  Z MAKARONEM I MOZARELLA

Składniki: 25 dag makaronu typu penne,mała czerwona cebulka, ser mozzarella w kulkach, czerwona i żółta papryka, kilka zielonych oliwek, pomidorki koktajlowe.

Sos: 2 ząbki czosnku, listki świeżej bazylii ocet, oliwa, przyprawy; sól, pieprz, cukier.

 Przygotowanie: Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Warto pamiętać, że do wody na makaron dodajemy 2 łyżki oleju dzięki czemu poszczególne rurki nie skleją się ze sobą. Myjemy warzywa na naszą smakowitą sałatkę. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Paprykę kroimy w paski a oliwki, mozzarellę i pomidorki przekrawamy na pół. Makaron odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia.Robimy sos do letniej sałatki; rozgniatamy czosnek,bazylie  wrzucamy go do małej miseczki, dodajemy po trochę octu, oliwy lub oleju, przyprawiamy. Do szklanej salaterki wrzucamy makaron i pozostałe składniki. Polewamy sosem, mieszamy.

Smacznego!

Autor: Wiolka Brozinska
 



Salatka makaronowa z brokułem i czerwoną fasolą

Składniki:


100 g makaronu Barilla (najlepiej penne lub świderki)

brokuł

puszka czerwonej fasoli

3 jajka

1/4 kotki sera feta

 

Sos:

1 łyżka majonezu

5 łyżek gęstego jogurtu

sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Makaron gotujrmy al dente. Brokula kroimy w różyczki i również gotujemy.

Fetę kroimy w kosteczkę a jajka na twardo w ósemki

Wszystkie składniki łączymy i polewamy sosem czosnkowym.

Zamiennie z serem feta można dodać wędlinę, usmażoną pierś kurczaka lub ser żółty.

 

Sałatka jest bardzo sycąca, dlatego idealnie nadaje się do pracy.

Autor: Justyna Mordon
 





 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar