Strona

2014-01-26

Zupy

Na rozgrzewkę - najlepsza zupa

W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają. Jeśli nie macie pomysłu jak je przygotować, skorzystajcie z naszych przepisów. Marchewkowo pomarańczowa zupa z imbirem to propozycja dla miłośników zup o delikatnej, kremowej, konsystencji, zaś dla smakoszy orientalnej kuchni polecamy tajską zupę kokosową z dzikim ryżem i krewetkami z dodatkiem imbiru. Smacznego!
 


Zupa marchewkowo- pomarańczowa z imbirem


 


Składniki:
•    100 g ryżu basmati firmy Kupiec
•    700 g marchwi
•    400 ml bulionu warzywnego
•    200 ml soku pomarańczowego
•    2 cm imbiru
•    1 łyżka oliwy
•    szczypta gałki muszkatołowej
•    szczypta cynamonu
•    sól, cukier, biały pieprz do smaku

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem.

 
Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami




Składniki:
•    100 g dzikiego ryżu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu,firmy Kupiec
•    łyżka czerwonej pasty curry
•    ząbek czosnku, starty
•    niewielki kawałek imbiru, starty
•    2-3 łyżki oleju, np. kokosowego
•    puszka mleka kokosowego
•    200 g krewetek
•    400 g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej
•    1,5 l bulionu
•    garść posiekanej świeżej kolendry

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pastę curry, czosnek i imbir, smażyć chwilę, mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat, wrzucić krewetki i fasolkę, wymieszać i zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Gotować 15 minut. Zupę podawać z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą.


 

Komentarze (4)

anuszka (2014-02-06 13:41:59)
na rozgrzewkę
Polecam pyszną zupkę-krem  z czerownej soczewicy przyprawioną na ostro chilli ,z grzankami czosnkowymi lub marchwiowo-dyniową, też z dodatkiem imbiru i chili. Rozgrzewka murowana.:)
Ciekawska Magdalena (2014-01-28 16:25:28)
:)
zjadłabym ;D
Sylwia (2014-01-27 11:16:21)
zupka ;)
mmmmm :) ale smaków narobiliście mi!!!! na pewno wypróbuję przepiy :)
enigma1990 (2014-01-26 21:40:43)
pyszności
Widzę, że będzie można skorzystać z przepisów i przygotować na obiad pyszności:D 
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar