Strona

2013-07-17

Desery

Muffiny z jagodami – idealny deser na letnie popołudnie

Pyszne, puszyste, a na dodatek bajecznie proste. Za to właśnie uwielbiamy muffiny. Choć można je wypełnić nadzieniem, jakie tylko sobie wymarzymy, najlepiej smakują z owocami.









Muffiny z jagodami to kompozycja idealna. Fantastycznie smakują, jako dodatek do kawy i herbaty, w sam raz nadają się na lekki deser i podwieczorek. Muffiny z jagodami z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagającego łasucha.

Składniki:


150 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki Otrąb Owsianych Wysokobłonnikowych Kupiec
1/2 szklanki + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Kupiec
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii/lub 2 łyżki cukru wanilinowego
3 malutkie lub 2 bardzo duże jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g jagód mrożonych lub świeżych

Przygotowanie:

Masło roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną Kupiec, ekstrakt
z wanilii (lub cukier wanilinowy), szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Gdy masa troszkę przestygnie dodawać kolejno jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie mieszać. Do gęstej i błyszczącej masy dodać przesianą mąkę pszenną, otręby owsiane Kupiec i proszek do pieczenia. Mieszać przez około 1 minutę. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 ich pojemności, każdą posypać jagodami. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce i ostudzić.


 

Komentarze (1)

NekropolisQueen (2013-07-18 12:43:23)
Uwielbiam!
Ostatnio sobie zrobiłam, ale czekoladowe z kawałkami czarnej i białej czekoladychoć przyznam, że z jagodami bardziej mi smakują.
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar