2013-06-08

Desery

Truskawkowe muffinki

Choć sezon truskawkowy w pełni, to zanim zdążymy się nim nacieszyć, po tych nieprzyzwoicie kuszących owocach nie będzie śladu. Staram się zatrzymać je przy sobie jak najdłużej, uwzględniając je w codziennych brunchach i podwieczorkach.

Moja dzisiejsza propozycja to truskawkowe muffinki. Wyczuwalna w nich maślana nuta  oraz soczystość truskawek stanowią zgrany duet przyjemnie drażniący podniebienie.








Zostawiam Was z przepisem, po cichu licząc na to, że ulegniecie tej słodkiej pokusie.

 

Przepis na 12 muffinek:

 

Składniki:

125 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukr wanilinowego
2 jajka
 1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
truskawki (ilość wg uznania)

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dokładnie zmiksować.      Dodać 2 jajka, jednocześnie miksując.  Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem.
Ciasto nałożyć do ok. 60% wysokości papierowych papilotek umieszczonych w blasze.
Do środka każdej babeczki włożyć małe kawałki truskawek.
Piec przez ok. 30 minut w 160 stopniach.


Tekst i zdjęcie: Nikolina Jaworska


Inne artykuły autorki:

  The books I truly recommend (part I)

Modowe inspiracje: Kate Middleton

Warsaw Fashion Weekend pokaz marki odzieżowej RINA COSSACK - relacja

Modowe inspiracje: Emma Watson


Koncert zespołu Bednarek


Lektor vs. napisy

Kompendium wiedzy – filtry cz.I

 
Słonecznik - naturalny sposób na mocne paznokcie

Stay fit & healthy

Kompendium wiedzy – filtry cz.II

Rzęsy w butelce

Elegancki luz

Dzień Otwarty z Sarenzą

Paznokciowe trendy

 

Komentarze (3)

Sosenka (2013-06-09 15:16:14)
Mmm...
Zjadłabym teraz taką muffinkę :) Przepis przygarniam ;-)
emis89 (2013-06-09 10:13:57)
;)
mniami, ja też chętnie przetestuję :)
paulina2157 (2013-06-09 07:16:16)
smaczne
 chętnie wypróbuje ten przepis
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar