2012-12-13

Zupy

Tradycja kontra nowoczesność, a może 2 w 1?

Barszcz czerwony, a może zupa z dyni? Karp czy łosoś? Coraz więcej polskich rodzin zmierza w kierunku nowoczesnej kolacji wigilijnej. Najlepszą alternatywą jest połączenie nowoczesności z tradycją i stworzenie własnej urozmaiconej, a jednocześnie tradycyjnej kolacji świątecznej.







W zgodzie z tradycją

Wigilia to dla większości z nas bardzo ważny i radosny dzień.. Tradycje tego święta przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nie wyobrażamy sobie aby zabrakło choinki, prezentów, a przede wszystkim 12 potraw. Mówi się, że jedzenie łączy ludzi, nic więc dziwnego, że tak chętnie siedzimy przy wigilijnym stole, pełnym najróżniejszych pyszności. „W dalszym ciągu w większości polskich domów stawia się na tradycję. Potrawy co roku są przyrządzane wedle przekazywanej przez starsze pokolenia receptury. Króluje karp, uszka z kapustą i grzybami, barszcz i oczywiście makaron z makiem na słodko” – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonosze. Zgodnie z polską tradycją sygnałem rozpoczęcia kolacji wigilijnej kolacji jest pierwsza gwiazdka. Ważnym elementem na naszych stołach, poza potrawami jest dodatkowy talerz, sianko pod obrusem oraz wspólne kolędowanie.


Wigilia XXI wieku

Wśród nas znajdują się także miłośnicy kuchennych eksperymentów, którzy z roku na rok wprowadzają coraz więcej nowoczesności na wigilijne stoły. Kreatywne łącznie smaków i potraw z różnych stron świata stało się bardzo modne. Jednym z faworytów kulinarnych doznań i doświadczeń stał się popularny makaron. Okazuje się, że podczas świat możemy podawać go w wielu postaciach. „Z roku na rok w okresie Świąt Bożego Narodzenia sprzedaż makaronu wzrasta. Wynika to z unowocześnienia sią zwyczajów polskiej rodziny. Czerpiemy z tradycji zagranicznych i chętnie wplatamy je w nasze rodzimie przyzwyczajenia. Jest wiele fantastycznych potraw bazujących na makaronie, które mogą znaleźć się na świątecznych stołach, np. zupa grzybowa z makaronem krajanką, zupa z dyni czy tradycyjne łazanki.” – zdradza Beata Szostak dyrektor ds. marketingu Międzybrodzkich Makaronów. Kulinarne „trendy” dla starszych członków rodziny często mogą wydawać się zbyt ogromną rewolucją. Pamiętajmy zatem by zawrzeć kompromis, tak aby święta były przyjemnym czasem dla lubiących tradycję  i nowoczesnych członków rodziny.




Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem


Składniki:


- Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
- dynia - ok. 1 ½ kg
- cebula - 2 średnie szt.
- kapary z zalewy - 1 łyżka
- płatki chilli - ¼ łyżeczki
- olej - 3 łyżki
- słodka śmietanka - 100ml
- woda 
- sól do smaku


Wykonanie:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do  smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.

 






Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki:

- Międzybrodzki Makaron łazanka – 250g
- kapusta kiszona - 500g
- grzyby suszone - 50g
- cebula średnia - 2 szt.
- masło - 2 łyżki
- pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz czarny do smaku       


Wykonanie:

Makaron gotujemy, a następnie hartujemy i odcedzamy. Kapustę gotujemy do miękkości, a następnie po ostudzeniu, odciskamy i drobno kroimy. Następnie ugotowane wcześniej grzyby kroimy w paseczki, a posiekaną cebulę smażymy na maśle, po czym dodajemy kapustę, grzyby i doprawiamy całość przyprawami. Chwilę dusimy, a następnie mieszamy z ugotowanym makaronem.

 




 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar