2012-12-12

Desery

Słodki przepis na lukrowane ciasteczka

Pieczenie ciasteczek to w wielu domach tradycja. Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić! Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Największą przyjemnością jest dekorowanie kruchych wypieków, do których tradycyjnie niezbędny jest cukier puder.













Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi


Składniki:
•    350 g mąki pszennej
•    150 g otrąb owsianych Kupiec
•    150 g sztucznego miodu
•    50 g cukru
•    1,5 łyżeczki sody spożywczej
•    2 łyżeczki przyprawy do piernika
•    1 łyżeczka kakao
•    100 g masła
•    1 jajko
•    Cukier puder Kupiec do dekoracji

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy mąkę z otrębami, cukrem, sodą i kakao. Masło rozpuszczamy i razem z jajkiem, dodajemy do suchych składników w misce. Dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości 2-4 milimetrów. Następnie wycinamy foremkami kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy przed pieczeniem posmarować pierniczki roztrzepanym białkiem i posypać np. orzechami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180ºC, przez około 8-10 minut. Po upieczeniu możemy dowolnie udekorować lukrem. 
Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Cukier puder firmy Kupiec otrzymywany jest poprzez zmielenie cukru kryształu w specjalnym młynie. W ten sposób powstaje produkt o jednolitej konsystencji i granulacji. Stosowanie tak wysokiej, jakości cukru pudru gwarantuje wyborny, tradycyjny smak domowych wypieków.

Pojemność: 400g
Cena: 3,09 zł

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar