Konkursy/

2012-09-20

Dania mięsne

Polowanie na kaczkę

Tagi: jedzenie
Po lecie pełnym kulinarnej rozpusty, przychodzi czas na nieco inny jadłospis. Bazarki wypełniają się sezonowymi warzywami i owocami. Na stoły wędrują dania z owocami leśnymi a sosy wzbogacane są dorodnymi grzybami. To czas gdy można rozkoszować się świeżym szpinakiem i domowymi przetworami. Doświadczeni kucharze zewsząd czerpią inspirację a korzystając z korzennych przypraw i cytrusowych aromatów, potrafią bezbłędnie uchwycić jesienny smak. Nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron, nie odmawiaj sobie spróbowania tego ulotnego smaku październikowych darów.




Jesienna dieta powinna być ukierunkowana przede wszystkim na wzmacnianie odporności organizmu. Jedną z podstawowych potraw, która powinna się znaleźć w jesiennym repertuarze, jest tradycyjna pieczona kaczka z jabłkami. Do niedawna jeszcze królowała na polskich stołach jedynie od święta. Teraz jest kolebką staropolskiej kuchni Mazowsza. Już nasze babcie podawały ją w słodkich sosach, tworzonych na bazie suszonej śliwki i miodu. Jeśli już chodzi za Tobą ochota na karmelizowany smak chrupiącej kaczki, możesz podjąć się samodzielnego jej przygotowania lub wybrać degustację w rekomendowanej restauracji.

O niezwykłej jakości pieczonej kaczki zapewnia szef kuchni Sofa Restaurant & Bar - Sebastian Przychodzeń. Przez ponad dziewięć lat działalności, restauracja serwuje dania oparte na doskonałych składnikach i recepturze. Tak się składa, że wtorkowe popołudnia w Sofie, to tradycyjne polowanie na kaczkę. Co tydzień zapach unoszący się z kuchni przyciąga lokalnych smakoszy. Pieczona kaczka serwowana jest tu z karmelizowanymi jabłkami na autorskim sosie pomarańczowym. W daniu nie może zabraknąć żurawiny, która idealnie komponuje się z pieczonym drobiem i wyciąga z niego charakterystyczną słodycz. „By doskonale upiec kaczkę należy zwrócić uwagę na takie szczegóły jak równomierna temperatura mięsa przed włożeniem do piekarnika. Dobrze upieczona kaczka z jabłkami powinna przejść ich kwaskowatym aromatem i jednocześnie nie wolno doprowadzić do ich zbytniego rozpadu” – doradza szef kuchni. Słynnego dania kosztowali już znani aktorzy pobliskiego teatru muzycznego Roma. Co ciekawe, fale zadowolenia wywołała także wśród grupy hiszpańskich kibiców w czasie Euro2012.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar