Konkursy/

2012-09-09

Napoje

Jesienne smaki lata

Ciepłe i słoneczne lato powoli dobiega końca. Chciałabyś je zatrzymać, poczuć jego smaki i zapachy także na początku jesieni? Nic prostszego! Zaproś przyjaciółki na przyjęcie w ogrodzie, podczas którego wspólnie pożegnacie lato. Kuchnia na takim spotkaniu powinna być prosta i lekka. Ale co podać do picia? Postawmy na napoje niebanalne, kryjące w sobie sprzeczności, które zaskoczą naszych gości: lemoniada, której głównym składnikiem wcale nie jest cytryna, mochito bezalkoholowe, piwo, które jest słodkie, ale jednocześnie kwaskowate, orzeźwiające i ma w sobie owocowy smak mijającego lata. Oto kilka propozycji na niebanalne, kobiece spotkania.






Letnie i wczesnojesienne popołudnia chętnie spędzamy w towarzystwie przyjaciółek. Jeśli mamy taką możliwość, najchętniej we własnym ogrodzie. Organizujemy przyjęcia, grillujemy, łapiemy ostatnie promienie słońca, pijąc ulubione piwo w pubach i piwnych ogródkach. Znacznie częściej eksperymentujemy z kuchnią niż z napojami. Tymczasem to właśnie napoje mogą grać pierwsze skrzypce podczas przyjęcia – wystarczy, że będą niebanalne.
 
Pięknie wygląda podana w szklanym dzbanie lemoniada. Żeby zaskoczyć gości przygotujmy ją – wbrew nazwie - z czegoś innego niż cytryna lub limonka. Na przykład z... pietruszki. Taki napój spodoba się każdej dziewczynie. Smakuje pysznie, a przy tym jest bombą witaminową. Natkę pietruszki miksujemy z wodą mineralną, doprawiamy tymiankiem, kardamonem i cytryną. Słodzimy do smaku, najlepiej cukrem trzcinowym. A może lemoniada z ogórków? Pokrojone w cieniutkie plasterki warzywa, zalane lodowatą wodą z cytrynowym sokiem, wyglądają ładnie i intrygująco, nadając napojowi delikatnie arbuzowy aromat. Ogórkową lemoniadę słodzimy cukrem pudrem. Napój można wzbogacić miętowym syropem lub – w wersji mniej słodkiej – doprawić świeżo zerwaną melisą lub miętą.

A skoro już zbieramy miętę, to czemu nie przygotować z niej bezalkoholowej wersji mojito? Na ćwierć szklanki posiekanych listków mięty, bierzemy szklankę soku z limonki. Z pół szklanki wody i cukru gotujemy syrop. Miętę i limonkowy sok mieszamy z litrem wody mineralnej. Słodzimy schłodzonym syropem i podajemy z lodem.

Napojem doskonale gaszącym pragnienie jest piwo. Jednak nie każdej z nas pasuje piwna goryczka. Z drugiej strony piwo z sokiem mogłoby okazać się za słodkie. Lepiej postawić na dobrze skomponowane piwa smakowe. Dla tych z nas, ciekawych świata, otwartych na nowe doznania świetną opcją jest żurawinowy Redd’s Cranberry, który sprawdza się w letnie oraz jesienne popołudnia i wieczory. To piwo idealnie pasuje do naszej kobiecej, kontrastowej natury. Żurawinowy Redd’s też ma kilka oblicz i łączy w sobie wiele sprzeczności: z jednej strony jest słodki, z drugiej natomiast, dzięki żurawinie - delikatnie kwaskowaty. Dzięki tak skomponowanym nutom Redd’s Cranberry orzeźwia latem, ale jest też idealny na chłodniejsze, jesienne wieczory. Co więcej Redd`s ma bardzo ładną, kobiecą butelkę i puszkę – możemy go więc postawić na stole obok ładnie podanych dań i przekąsek. Nic dziwnego, że to żurawinowe piwo pokochały Polki. To za sprawą ich podpisów pod „żurawinową petycją” na Facebooku, Redd’s Cranberry na stałe dołączył już do innych, lubianych, owocowych wariantów Redd’sa.

Gdy napoje grają główną rolę i to one mają być elementem zaskoczenia, możemy dać sobie trochę wytchnienia w kuchni. Alternatywą dla tradycyjnego grilla są proste w przygotowaniu sałatki. Żeby było oryginalnie i ładnie zrezygnujmy z podawania sałatek w półmiskach. Napełnijmy nimi babeczki z kruchego ciasta (gotowe babeczki, słone i słodkie, znajdziemy w piekarniach i sklepach spożywczych).

Prostym i smacznym daniem są muffinki. W jednej misce łączymy dwie szklanki mąki z łyżeczką soli i dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. W drugiej mieszamy 100 g rozpuszczonego masła z jajkiem i szklanką mleka, maślanki lub białego jogurtu. Składniki mokre dodajemy do suchych, dorzucamy garść lub dwie dowolnego dodatku: pokrojonej w kostkę fety, szynki, oliwek, suszonych pomidorów. Muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 20-25 minut. Oryginalność babeczkom zagwarantują papilotki. Mnogość kolorów, kształtów, rozmiarów i wzorów sprawiają, że w największych marketach znajdziemy papilotki idealne na każdą okazję.

Lato i wczesna jesień to moc smaków, zapachów i kolorów. Korzystajmy z nich przygotowując oryginalne przyjęcia dla swoich koleżanek i przyjaciółek. Takie babskie popołudnia i wieczory na pewno będziemy długo i miło wspominały.
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar