Konkursy/

2012-02-28

Napoje

Przewodnik po kawowym menu

Tagi: napoje, kawa
Czekoladowa lub karmelowa, z mlekiem albo śmietanką… Pomysłów na małą czarną czy -  jak kto woli -  „małą białą” jest wiele. Aby  wybrać swój ideał, warto dowiedzieć się co kryje się pod kilkoma pojęciami z kawowego świata.
 
 


Fot. Segafredo Zanetti


 
Co roku na całym świecie wypija się 400 miliardów filiżanek kawy, a wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka pobudzającego napoju. Bez względu na to czy lubimy przyrządzać go sami czy preferujemy kawiarnię, zwracając uwagę na kilka szczegółów możemy dopasować kawę do swoich indywidualnych wymagań.

Strong czy mild?
Pierwszym etapem w przygotowaniu dobrego i aromatycznego napoju jest dobór  właściwej mieszanki ziaren. To sposób palenia  kawy, receptura oraz odpowiednie proporcje ziaren Arabiki i Robusty nadają każdej z nich unikatowy charakter. Dlatego znalezienie mieszanki idealnej nie jest sprawą łatwą. Możemy to robić metodą prób i błędów albo zdając się na opinię innych osób. Można też sugerować się nazwą. Po mieszance Extra Strong możemy spodziewać się błyskawicznej dawki energii – głównie dzięki mocno palonym ziarnom. Subtelne pobudzenie zapewni nam kawa typu Mild, która w efekcie umożliwia przygotowanie delikatnego napoju. Nowością na  polskim rynku jest Selezione Crema – mieszanka o lekko aromatycznym oraz uwodzicielskim smaku z charakterystyczną puszystą pianką - cremą.

„Mocna” podstawa
Bazą dla prawie każdej kawy jest espresso. Wbrew panującej opinii jego przygotowanie nie jest rzeczą skomplikowaną i można to zrobić, nawet w domowych warunkach. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie zaparzacza, zwanego również Kafeterią, Kawiarką lub Mokką. – Stosując te urządzenia nie uzyskamy charakterystycznej dla włoskiego espresso cremy, ale mamy możliwość dodania do naparu np. cynamonu czy kardamonu, które wzmocnią jego aromat. Prawdziwe włoskie espresso z cremą otrzymamy wyłącznie przy pomocy ekspresu - mówi Joanna Szpak z firmy Segafredo Zanetti - Chcąc uzyskać aromatyczny napar, pamiętajmy aby kawa została zmielona tuż przed zaparzeniem.

Affagato czy Machiatto?
O ile w domowych warunkach możemy przygotować kawę według własnych upodobań, o tyle wybierając się do kawiarni, powinniśmy rozumieć, co kryje się pod daną nazwą. Najczęściej są one obcojęzyczne, przez co mogą być dla nas niezrozumiałe. Warto zatem pamiętać, że espresso to nazwa naparu, a także napoju kawowego, który serwowany jest na kilka sposobów, m.in.: klasycznie, w postaci Espresso Affogato, Machiatto, czy też Con Panna. Tak zwane klasyczne Espresso to mocny, napój z charakterystyczną ciemnoorzechową pianką, serwowany w niewielkiej filiżance. Natomiast,  Affogato podawane jest z porcją waniliowych lub czekoladowych lodów, Con Panna z bitą śmietaną, zaś Machiatto z odrobiną mlecznej piany.

Pamiętajmy również, że kluczowym składnikiem wielu napojów kawowych jest spienione mleko. Popularne Cappuccino to pojedyncze espresso z jego dodatkiem w proporcji 1/3 kawy,1/3 gorącego mleka i 1/3 mlecznej pianki. W przypadku kawy typu Latte potrzebna jest już większa ilość spienionego mleka. Natomiast Mocca podawana jest z sosem czekoladowym oraz porcją bitej śmietany.

Bez względu na to, czy kawę przygotujemy samodzielnie w domu czy zamówimy ją w kawiarni, powinna nam smakować. Przy odrobinie wysiłku i wiedzy nie jest to trudne.

 
 
 

Komentarze (5)

magdaprzed (2012-05-15 20:06:16)
kawa
Kupujecie jakas konkretna dobra rozpuszczalna kawe?Ja zawsze bylam wierna Jacobsowi ale kupila wczoraj kawę Monte Santos w Lidlu i jest duzo lepsza.Cenowe tez(13zl 200gram).Znacie ją ?pozdr 
misiax (2012-03-01 13:45:11)
.
Nie wyobrażam sobie nie zacząc dnia z kawą. :)
wodniczka (2012-02-29 23:33:19)
:):):)
Wstyd się przyznać lecz nabyłam tu trochę wiedzy o kawusi.
sylvana (2012-02-29 08:54:08)
O,właśnie jestem w ...
trakcie picia kolejnej strong  
cyruleczka (2012-02-29 07:55:22)
fanka kawy
nie mogę bez niej zyć, teraz własnie zaparzam sobie w pracy  - świeżo mieloną w ciśńeniowym z ubitym mleczkiem,  
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar