Konkursy/

2012-02-07

SPORT

Dodaj sobie energii na stoku

Zimą zwykle wyjeżdżamy w góry, na narty czy snowboard. To doskonały sposób na aktywny wypoczynek i spędzenie czasu wspólnie z rodziną oraz ze znajomymi. Podczas szaleństw na stokach, wydatkujemy ogromne pokłady energii, którą koniecznie trzeba uzupełnić . Podpowiadamy, co i jak jeść, aby mieć siłę do zwiększonej aktywności fizycznej oraz uchronić organizm przed przeziębieniem i grypą.






Okazuje się, że zimą nasze zapotrzebowanie na kalorie wzrasta aż o 20 proc., a jeśli dodatkowo uprawiamy sporty zimowe to potrzebujemy jej nawet o 60 proc. więcej. Wynika to z niższej temperatury otoczenia oraz rodzaju wysiłku fizycznego.

Przysmak narciarza - pajda ze smalcem i ogórkiem
Po całym dniu zabawy na stoku, bez wyrzutów sumienia i bez konieczności liczenia kalorii możemy spałaszować coś pysznego. Na kulinarnej liście przebojów narciarzy i snowboardzistów  niezmiennie królują smaczne i sycące dania kuchni staropolskiej czy regionalnej. Jedną z ulubionych przekąsek osób uprawiających sporty zimowe jest pajda świeżego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Taki przysmak można przekąsić nawet czekając w kolejce na kolejny zjazd ze stoku. Doskonałą propozycją dla zwolenników tego rodzaju przekąsek jest Smalec z Kurpiowskiej Chaty ZM Pekpol Ostrołęka. Został on przyrządzony według tradycyjnych receptur kuchni kurpiowskiej. Świetnie komponuje się z grubą kromką chleba oraz ciepłym, rozgrzewającym napojem np. gorącą herbatą z imbirem i dużą ilością cytryny. – Smalec wytapiamy metodą tradycyjną – w metalowych kotłach parowych z zamontowanym mieszadłem. Dodajemy do niego wyłącznie naturalne przyprawy – majeranek, czosnek oraz czarny pieprz. Nieodłącznym elementem jest także podsmażana cebulka, która nadaje smalcowi charakterystyczny smak – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych PEKPOL Ostrołęka S.A.

Góralska biesiada
Czy można wyobrazić sobie zimowy wyjazd w góry bez wieczorów przy ognisku czy biesiad w przytulnych góralskich chatach i karczmach?  Pieczenie kiełbasek, śpiewy i tańce oraz ucztowanie przy zastawionym rozmaitymi specjałami stole, to nieodłączny element takich wypadów. W końcu wspólny wyjazd to wspaniała okazja, by w gronie dobrych przyjaciół i znajomych pośpiewać, pożartować oraz pograć w różnego rodzaju gry czy kalambury. Jak wiadomo mroźny, górski klimat w połączeniu ze wzmożoną aktywnością fizyczną, wyjątkowo zaostrzają apetyt. Mamy wtedy ochotę na treściwe i smakowite dania, które dadzą nam prawdziwy zastrzyk energii. Planując kilkunastoosobową biesiadę warto pokusić się o zamówienie czegoś niecodziennego np. pieczonego prosiaka czy innego wybornego mięsiwa. Taki okazjonalny produkt - Szynka z Nogą z linii Kurpiowska Chata, znajduje się w ofercie firmy Pekpol. – To naturalna szynka otoczona smakowitą skórką i tłuszczykiem. Jej niezwykły aromat został uzyskany dzięki procesowi wędzenia w tradycyjnej wędzarni, opalanej jedynie drewnem. Całość podkreśliliśmy naturalnymi przyprawami. Niesamowity smak wędliny sprawia, że biesiadnicy nie mogą przejść obok niej obojętnie, bez spróbowania tego soczystego specjału. Szynką z Linii Kurpiowska Chata można się delektować zarówno na kromce chleba, jak i komponować z sałatkami. Szynkę z Nogą przygotowujemy na indywidualne zamówienie klientów  – dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

Po takich przysmakach z pewnością nie zabraknie nam siły ani do tańców przy góralskiej muzyce, ani do całodziennej aktywności na stoku!




smalec z Kurpiowskiej Chaty Fot. ZM Pekpol Ostrołęka
 

Komentarze (4)

ania (2012-02-21 11:30:13)
Dobrana para
No fakt, chleb ze smalcem a do tego kufel zimnego piwa, to świetny zestwa dla narciarza ;-)
sylvana (2012-02-07 22:43:10)
Wiecie co dobre ;)))
Kocham takie jadło,swojskie że aż pachnie,mmmm....rozmarzyłam się i zrobiłam głodna na noc- 
wodniczka (2012-02-07 22:19:41)
Dodaj sobie energii na stoku
Biesiadować, bawić i dobrym jedzeniem się delektować, a po wielkim wysiłku fizycznym apetyt będzie niesamowity. Smalec z podsmażaną cebulką, czosnkiem, majerankie ech prawdziwa głębia smaku!
pscolka (2012-02-07 22:10:35)
.
Ale by się zjadło taką pajdę ze smalcem i ogórkiem kiszonym hehehe. A poza tym na nartach nigdy nie jeżdziłam, ale wkrótce mam nadzieje, że się nauczę:D:D
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar