Konkursy/

2012-01-07

Napoje

W 10 kaw dookoła świata

Tagi: napoje, kawa
Nie ma chyba na świecie większej gwiazdy niż ona. Egzotyczne pochodzenie, międzynarodowa kariera i rozpoznawalność. Wszystkie jej role spotkały się z uznaniem milionów ludzi na całym świecie. Swój fenomen zawdzięcza niezwykłym metamorfozom - początkowo łagodna i delikatna, po chwili potrafi stać się silna i zdecydowana. Firma MPM postanowiła przedstawić jej najsłynniejsze wcielenia, które z łatwością odtworzysz we własnym domu.



Kawa, bo o niej przecież mowa, jest jednym z najpopularniejszych napojów, występujących pod każdą szerokością geograficzną. Podawana od ponad 3000 lat stanowi ważny element nie tylko diety, ale również kultury popularnej czy sztuki. Nie każdy jednak wie, jak przygotować różne jej rodzaje. Oprócz jakości samej kawy, bardzo ważnym czynnikiem decydującym o uzyskaniu idealnego naparu, jest sposób i grubość mielenia ziaren. Dzięki prostym przykładom i młynkowi do mielenia kawy MMK-02M firmy MPM za każdym razem będziemy w stanie przygotować napój, o którym Adam Mickiewicz pisał: „(...)ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, Zapach moki, a gęstość miodowego płynu.

Espresso - włoska, mała, intensywna kawa z charakterystyczną orzechową pianką. Stanowi bazę do wykonania tak popularnych napojów, jak cafe macchiato, latte czy cappuccino. Przed jej zaparzeniem należy drobno zmielić kawę, najlepiej z użyciem funkcji pulsacyjnej, dostępnej w elektrycznym młynku do kawy. Pozwala to na otrzymanie naprawdę drobnego, pełnego aromatu pyłku.

Kawa po polsku - bardzo popularna w XIII wieku. Dziś błędnie przypisuje się jej wiele wyszukanych dodatków.  Oryginalny przepis zakładał dodanie do zaparzonej, mocnej, grubo mielonej kawy jedynie łyżki bardzo tłustej i gęstej śmietany.

Kawa po turecku
– jeden z najsłynniejszych sposobów podawania kawy. Poprawnie przyrządzenie jej wymaga dokładnego zmielenia ziaren. Mokka to mieszanka bardzo drobnej kawy (najlepiej w postaci pyłu), cukru oraz wody. Składniki trzykrotnie podgrzewa się i chłodzi w specjalnym tygielku. Tajemnicą jej perfekcyjnego wykonania jest długie mielenie ziaren. Dzięki dwuskrzydłowym nożom ze stali nierdzewnej oraz przeźroczystej pokrywie młynka firmy MPM możemy mieć  stałą kontrolę nad stopniem przygotowania kawy. Należy pamiętać, że płynu nie można zagotować, gdyż skutkuje to nieprzyjemnym smakiem i pozbawia napój wszystkich korzystnych właściwości.

Kawa po irlandzku - Caife Gaelach – uważa się, że po raz pierwszy została przygotowana przez Josepha Sheridana, szefa portu lotniczego Foynes. Jest to mieszanka mocnej kawy, odrobiny cukru i miarki irlandzkiej whiskey, zwieńczona kożuszkiem ze sztywno ubitej śmietanki.

Kawa po wiedeńsku – absolutny hit wszystkich austriackich kawiarni. Mocna, niezbyt drobno zmielona kawa, którą po zaparzeniu podaje się w szerokiej filiżance. Jej nieodłącznym elementem jest kopuła z bitej śmietany oprószona sypką czekoladą lub cynamonem.

Kawa po grecku – przyrządzana podobnie jak kawa po turecku. Różnicą znacznie wpływającą na jej smak jest sposób mielenia ziaren. Napój ten powinien być przygotowywany z grubo mielonej kawy. Łatwo to osiągnąć używając kilkukrotnie funkcji pulsacji w młynku MPM. Tak przygotowane ziarna, poddane kilkukrotnemu gotowaniu, oddadzą pełnię aromatu i pozwolą otrzymać idealnie czarny napój.

Kawa po jamajsku – jej smak może zaskoczyć ludzi przyzwyczajonych do smaku tradycyjnej „małej czarnej”. Kawa po jamajsku to mieszanina średnio mielonej kawy, soku z owoców cytrusowych oraz odrobiny rumu.

Kawa po belgijsku -  to napój podawany w wysokiej szklance, ze względu na jego niecodzienny wygląd. Składają się na niego trzy warstwy, które nie powinny się zbytnio przenikać. Na dnie szklanki powinna się znaleźć kawa, warstwę środkową tworzy spienione mleko, zaś zwieńczeniem całości jest ubita na sztywno piana
z białek.

Kawa po angielsku – mimo że Anglicy kojarzą się nam głównie z piciem herbaty, kawa na Wyspach jest również bardzo popularna. Przepisów na English Coffee jest wiele. Niektóre z nich zalecają dodanie do gorącego naparu odrobiny ginu, inne polecają podać go z miodem, śmietanką i cynamonem. Niezależnie od wybranej wersji jest to z pewnością opcja, która rozgrzeje w zimny, deszczowy dzień. 

Kawa po kapitańsku – prawdziwa ekstraklasa, jeżeli chodzi o składniki, sposób przygotowania i podania kawy. Do sporządzenia tego przysmaku potrzebujemy średnio zmielonej kawy, żółtka jaja kurzego, 2 łyżeczek cukru oraz... brandy. Na początku podgrzewamy brandy z jedną łyżeczką cukru tak, by rozpuścić cukier, ale nie dopuścić do zagotowania płynu. Wlewamy go ostrożnie do szklanego pucharka, a następnie równie delikatnie dolewamy kawy, dbając o to, by obie warstwy się nie połączyły. Na koniec z żółtka i 1 łyżeczki cukru ubijamy kogel-mogel, który układamy jako trzecią, wierzchnią warstwę. Ta trójkolorowa kombinacja to idealne połączenie słodyczy, mokki i aromatów zawartych w beczkowanym alkoholu. Prawdziwa uczta dla koneserów.

Świat kawy oferuje praktycznie nieograniczone możliwości. Każdy znajdzie tam coś, co przypadnie mu do gustu. Dzięki stylowemu, wykonanemu ze stali nierdzewnej młynkowi firmy MPM, świeżo mielona i odpowiednio zaparzona kawa stanie się gwiazdą każdego spotkania.

##

Młynek do kawy MMK-02M
Stylowe urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej. Dzięki dwuskrzydłowym nożom ze stali szlachetnej, przeźroczystej pokrywce oraz zabezpieczeniu przed przypadkowym uruchomieniem, możemy mieć pełną kontrolę nad przygotowaniem doskonałej, świeżo mielonej kawy.


Młynek do kawy MMK-02M
Cena: 101zł
Opis:
- obudowa ze stali nierdzewnej
- możliwość mielenia w sposób pulsacyjny /udarowy/
- pojemność 50 g
- nóż dwuskrzydłowy ze stali szlachetnej
- wydajność milenia 115 g/min
- przeźroczysta pokrywa
- miejsce na nawinięcie przewodu sieciowego
- zabezpieczenie przed uruchomieniem bez pokrywy
- gumowe, antypoślizgowe nóżki

Parametry techniczne:
- zasilanie: 230V 50Hz
- moc: 150 W


 

Komentarze (3)

pscolka (2012-01-07 20:36:52)
A ja Wam muszę się przyznać,
że poprostu nie lubię kawę. Kiedyś próbowałam pić, bo mam niskie ciśnienie i lekarka mówiła, żeby od czasu do czasu kawy się napiła. Ale niestety nie daje rady. Spróbowałam już róznych rodzajów i nawet cukierków kawowych. No nie da rady, zapach mi nie przeszkadza, ale ten smak nie dla mnie.
sylvana (2012-01-07 13:37:20)
Świetny wstęp,całkowicie zgadzam się z Autorką ;)))
A młynek,cóż...chciałabym mieć takowy  i to bardzo.
Ag (2012-01-07 13:11:15)
:P
nie lubię kawy ;p
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar