Konkursy/

2011-12-15

Ciasta

MARGARYNY Z KRUSZWICY NA ŚWIĘTA

Znane i doceniane margaryny Z KRUSZWICY, to wysokiej jakości produkty, które ułatwią przygotowanie świątecznych łakoci i potraw. Margaryny Z KRUSZWICY dostępne są teraz w nowych opakowaniach.

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób najpiękniejsze chwile w roku. Świąteczne życzenia, radosne, rodzinne spotkania, zieleń i leśny zapach choinki, prezenty, niepowtarzalne aromaty i smaki bożonarodzeniowych potraw – to wszystko sprawia, iż na ten czas czekamy z utęsknieniem przez wiele miesięcy.

W wypełnionym intensywnymi przygotowaniami okresie przedświątecznym, warto sięgnąć po sprawdzone produkty, które ułatwią przygotowywanie bożonarodzeniowych ciast i innych potraw. Takimi produktami są margaryny Z KRUSZWICY. PALMA Z KRUSZWICY idealnie sprawdzi się podczas wypieków oraz ukręcania słodkich kremów. MLECZNA Z KRUSZWICY (z dodatkiem mleka) oraz ZWYKŁA Z KRUSZWICY doskonale nadają się z kolei do duszenia, smażenia i gotowania. Wszystkie te margaryny powstają z wysokiej jakości surowców, a produkowane są w Kruszwicy, gdzie tradycje kulinarne są nadal żywe i pieczołowicie pielęgnowane w codziennym życiu.
 
Oto przepis na wyśmienity świąteczny makowiec:

Składniki:
Ciasto drożdżowe: 500 g mąki, 150 g cukru, 50 g drożdży, 4 żółtka, 1 margaryna Palma Z Kruszwicy, pół łyżeczki soli, 150 ml mleka, 1 opakowanie cukru wanilinowego

Masa makowa: 500 g maku, 4 białka, 150 g cukru, 100 g margaryny Palma Z Kruszwicy, 4 łyżki miodu, skórka pomarańczowa, 150 g rodzynek, 150 g posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 100 g mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na końcu rozpuszczoną margarynę Palma Z Kruszwicy. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut. Odcedzić i zemleć 2 razy. W garnku rozpuścić margarynę, dodać mak, miód, skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i smażyć mieszając przez 10-15 minut. Masę ostudzić, dodać ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i nałożyć masę makową. Zawinąć ciasto w roladę i położyć na papier do pieczenia, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180-200°C około 45-50 minut.

Ceny produktów:
Margaryna Palma Z Kruszwicy – 1,90 zł (op. 250 g)
Margaryna Zwykła Z Kruszwicy – 1,70 zł (op. 250 g)
Margaryna Mleczna Z Kruszwicy – 1,60 zł (op. 250 g)





Komentarze (4)

cSEZdvpLICBLaKX (2012-07-20 16:51:05)
rbJnVrJSnZVF
I found just what I was needed, and it was entreitannig!
kupiska (2012-02-09 15:09:53)
makowiec
nie lubie jak makowiec w srosku jest za suchy,najlepszy jet taki wilgotny...
pscolka (2011-12-16 11:02:21)
U mnie zawsze króluje ta margaryna z Kruszwicy palma. Jest świetna.
U mnie na święta makowiec obowiązkowo musi być. I robimy w podobny sposób, jak tu opisany.
sylvana (2011-12-16 08:59:55)
zabieram się do pieczenia jutro z rana,tak na próbę :)
 
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar